Početna / DRUŠTVO / Žene dvostruko opterećene – radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće
Dionis Restoran

Žene dvostruko opterećene – radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće

„Danas kada Evropska unija obeležava Dan jednakih zarada, jer od sada pa do kraja godine Evropljanke rade besplatno, želim da istaknem da se žene u Srbiji suočavaju sa sličnim problemom – za isti posao žene su manje plaćene od mukaraca i ta razlika iznosi između 11 i 16 odsto”, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je ukazala na to da su uzroci ovih nejednakosti višestruki, pre svega jer žene rade u manje plaćenim sektorima, na šta ukazuje i Indeks rodne ravnopravnosti.

„I pored toga što žene većinski završavaju fakultete, i dalje su prisutne nejednakosti i razlike, posebno u platama, jer su žene uglavnom angažovane na manje plaćenim poslovima, kao što su administracija, tekstilna ili prehrambena industrija, dok ih među inženjerima i u IT sektoru, koji su najplaćeniji, ima malo. Pored toga, žene su te koje duplo više rade kod kuće, brinući o domaćinstvu, deci i starijima, te su prinuđene da izlaze sa posla, ali i sprečene da se dodatno usavršavaju“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ukazala da 67,9% žena i 11,5% muškaraca kuva i obavlja poslove u domaćinstvu svakog dana, dok brigu o deci i starijima preuzima 41,2 odsto žena i 29,5 odsto muškaraca.

„Važno je da ohrabrimo žene da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, da za svoj rad budu plaćenije, ali isto tako da promovišemo ulogu očeva u odgajanju dece i ravnopravno roditeljstvo“, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade dodala je da istraživanja u Evropi, ali i kod nas, pokazuju da su žene dvostruko opterećene, radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće, te da zbog toga nemaju vremena da se dodatno usavršavaju i da obavljaju aktivnosti koje su značajne za kvalitet života, poput rekreacije, učešća u kulturnim događajima, društvenom životu, što sve ukazuje na lošiji kvalitet života žena i veliko opterećenje zaposlenih žena.

Pogledaj takodje

U utorak bez struje tri stambene zgrade i dva naselja u Leskovcu

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da će zbog redovnih godišnjih revizija bez struje 26. maja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *