Home / DRUŠTVO / Zelena laboratorija – Mladi Leskovčani učili o disekciji biljnih organa, pripremi mikroskopskih preparata i izolovanju biljnih pigmenata
hotel bell

Zelena laboratorija – Mladi Leskovčani učili o disekciji biljnih organa, pripremi mikroskopskih preparata i izolovanju biljnih pigmenata

Aktivnosti iz projekta „Zelena laboratorija – Baš ti u bašti!“ koji se finansira po Javnom pozivu Centra za promociju nauke realizovane su u nedelju 8. maja 2022. godine.

Na početku dana učesnici su se okupili su prostorijama Centra za stručno usavršavanje kako bi se dogovorili o načinu rada. Zatim je usledio terenski rad na brdu Hisar gde su zajedno prikupljali dendromaterijal za dalje analiziranje.

Laboratorijski rad realizovan je u prostorijama Naučnog kluba koji je specijalno opremljen za ove potrebe. Učesnici su imali priliku da učestvuju u disekciji biljnih organa, pripremi mikroskopskih preparata i izolovanju biljnih pigmenata. Vežba je praćena odgovarajućim predavanjem o strukturi i hemizmu hlorofila i ostalih pigmenata, uz obradu spektra apsorpcije ovih pigmenata i osnova prirode svetlosti.

Aktivnostima koje su realizovane u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju prethodilo je onlajn predstavljanje projekta i uvodna predavanja za učenike koja su realizovana krajem februara. Na ovaj način kroz praktični rad su učenici mogli da činjenice prezentovane na predavanjima primene u konkretnim aktivnostima.

Autori i organizatori projekta su Slobodan Petrović, profesor hemije i Tatjana Ognjanović, profesor biologije, a zajedno sa njim projekat su realizovali njihovi bivši učenici, a sada studenti uspešni molekularne biologije Nemanja Kutlešić, Ana Milenković, kao i student komunikologije Irina Filipović.

Check Also

Fontana ne radi zbog oštećenih plastičnih creva : Zamena u toku

Fontana na Gradskom trgu, složio se i gradonačelnik, od početka nije radila kako valja. Tačnije, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.