Home / DRUŠTVO / Zbog ekonomske krize, velike kompanije “beže“ sa dalekog istoka na Zapadni Balkan: Posla će biti, ali ne i radne snage, tvrde stručnjaci
hotel bell

Zbog ekonomske krize, velike kompanije “beže“ sa dalekog istoka na Zapadni Balkan: Posla će biti, ali ne i radne snage, tvrde stručnjaci

Globalni problemi sa trgovinom i transportom, izazvani najpre pandemijom, a potom i ratom u Ukrajini, preoblikuju privredne trendove, pišu ugledni ekonomski časopisi, prenoseći stavove stručnjaka. Snabdevački lanci su poremećeni, prevoz je usporio i poskupeo, zbog čega mnoge velike kompanije razmišljaju o konceptu NEARSHORING-a, povlačenja proizvodnje sa dalekog istoka.

To se posebno odnosi na Kinu i Indiju, a nove poželjne lokacije su bliže Evropi. Jedna od njih je zapadni Balkan i, u širem smislu, od toga koristi može imati i Srbija.

Primera radi, kompanija GS-TMT, u nemačkom vlasništvu, opredelila se za Bosnu i Hercegovinu, gde otvara fabriku, pored postojeće u Travniku, koja je preuzela ulogu nekadašnjih pogona u Kini. Uprkos pandemiji, prošle godine poslovala je uspešno i ostvarila prihod veći od 30 miliona dolara.

Nedavna anketa nemačkih poslodavaca, pokazala je da se zemlje zapadnog Balkana smatraju poželjnim odredištima za ulaganje, zbog niskih troškova rada, poreza i geografskog položaja, izjavila je za Rojters Sofia Kluge iz Nemačko-srpske privredne komore.

Dodala je da nemački poslodavci, iako navode infrastrukturu, upravljanje i političku nestabilnost kao izazove, prednostima smatraju takozvanu “kulturološku blizinu“ i svoje pozitivno iskustvo s radnicima iz regije.

Dolaskom pandemije covida-19, pritisak na svetsku trgovinu postaje ogroman. Zatvaranja, prisilne promene kupovnih navika, ograničavanje kretanja i putovanja, granične kontrole, nepredvidivost državnih politika i razne zabrane dovode do rastezanja trgovačkih pravaca. Trgovina je sve teža, a prevoz roba, posebno pomorski og koda zavisiglobalna trgovina, sve skuplji.

Iako su dve godine pandemije bile intenzivan test otpornosti, fleksibilnosti i snage svetske trgovine, situacija se popravljala sve do dva događaja: rata u Ukrajini i lockdowna u Kini. Već ranije su kompanije sa Zapada razmišljale o tome kako su ranjive na velike šokove, te da bi trebalo bar deo proizvodnje vratiti bliže glavnim tržištima, SAD-u i Zapadnoj Evropi.

Posebno to vredi u kontekstu Rusije, koja možda nije bila popularno odredište nearshoringa kao Kina i Indija, ali je ipak važna lokacija mnogih kompanija. Sada one odlaze iz Rusije, napuštaju i prodaju proizvodne pogone. A svima njima je potrebna alternativna lokacija.

To će verovatno biti zapadni Balkan, smatraju stručnjaci, ukazujući na opasnost od realnog problema sa kojim se susreću Srbija, Hrvatska, Bosna, Crna Gora, Makedonija i Albanija – nedostatak radne snage.

Foto: Ilustracija, arhiva Dnevnika juga

Check Also

Burna noć: U Vlasotincu kolima udario pešaka, karamboli i lančani udesi na auto putu

Noć za nama donela je nekoliko uznemirujućih događaja i saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo …

Оставите одговор