hotel bell

Zahvatite vodu na vreme i spremite se za celodnevnu restrikciju

Čak i ako voda u mrežu bude puštena ranije od najavljenog roka, biće tehnička, a tek pošto Zavod za javno zdravlje potvrdi njenu ispravnost, Leskovčani će dobiti informaciju da se može koristiti i za piće, rečeno je na današnjoj press konferenciji u “Vodovodu“

Havarija je registrovana na cevovodu pitke vode u ataru Mrštana, a sa njenim obimom ekipe ovog preduzeća i brojni stručnjaci, upoznaće se kada, nakon iskopa, dođu do cevi:

– Izvršili smo sve organizacione, kadrovske i materijalne pripreme da, u sredu, 19. oktobra, u ranim jutarnjim časovima, počnemo sa radovima. Potrudićemo se da kvar što brže saniramo, ali ovog trenutka ne znamo sa kolikim problemom ćemo se suočiti. Pretpostavljamo da nije veliki, pošto je voda uočena na parcelama iznad cevovoda, ali se izgleda radi o curenju, pošto bi u suprotnom došlo do ozbiljnog pada pritiska u vodosnabdevanju. Iskopavanja ćemo početi 18. oktobra, kako bismo se što više približili oštećenom mestu na cevovodu, rekao je direktor Staniša Ristić.

Isključenja će početi 19. oktobra u 7 sati izjutra i teći će fazno, da bi u vrlo kratkom roku, pod restrikcijama bio gotovo ceo grad. Vučje, Radonjica, Bunuški Čifluk i Gornje i Donja Bunuša vezani su za drugi rezervoar, pa će ova naselja sve vreme imati vodu. Ventil prema Guberevcu ostaće takođe otvoren i isključenja za to selo, ali i Badince, Žižavicu i Gornji i Donji Bunibrod , kao i deo ulice Sime Pogačarevića, nisu planirana.

– Žiteljima tih naseljenih mesta ipak savetujem da zahvate određenu količinu vode, jer se može desiti da nam situacija na terenu poremeti planove. Obezbedili smo i nekoliko cisterni, koje će kružiti gradom, prema iskazanoj potrebi. Moram, ipak, da kažem da smo prilikom prethodne restrikcije, takođe angažovali jednu svoju i dve tuđe cisterne i iz njih nije uzeto ni sto litara vode, a morali smo da platimo iznajmljivanje. Zato predlažem građanima da ranije naprave zalihe vode u svojim domaćinstvima.

Vanja Kuzmanović, izvršna direktorka tehničkih poslova ističe da je vremenski rok od 30 sati dat preventivno, te da se radi o maksimalno potrebnom vremenu za sanaciju kvara, jer ništa nije moguće unapred predvideti:

– Nakon završetka radova, počeće punjenje sistema. Za taj postupak je potrebno, takođe, vreme, kako za punjenje, tako i za podizanje pritiska. Voda će se, znači, u cevima naći i pre navedenog roka, ali neće biti za piće, već se može koristiti isključivo za tehničke potrebe. Tek kada nas Zavod za javno zdravlje obavesti o završenim ispitivanjima i ispravnosti, voda se može koristiti za piće i pripremu hrane. Najpre može doći do pojave žute, zamućene i bele vode. To građane ne treba da brine, jer su to sve organoleptičke osobine vode koje ne utiču na njen kvalitet. Potrebno je ispustiti malo vode da takav nanos izađe iz cevi.

Ovo je, dodao je direktor Ristić, četvrta velika havarija na vodovodnoj mreži u poslednjih mesec dana, za čiju je sanaciju preduzeće moralo da izdvoji više od 5 miliona dinara.

Check Also

Na Festivalu Scenskih minijatura 19 ekipa iz nekoliko gradova Srbije

U Leskovačkom kulturnom centru otvoren je 9. Festival scenskih minijatura, koji je pratila izložba ilustracija …

Оставите одговор