hotel bell

Za zamenu starih dizel vozila izdvojena 102 mil EUR – Kad počinju prijave za program i koji su uslovi?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će građani koji odluče da nabave novije vozilo sa “euro 6” motorom moći da dobiju subvenciju od države.

Vesić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, precizirao da će te subvencije iznositi 2.100 EUR za kupovinu putničkog automobila, 2.500 EUR za kupovinu lakih kamiona, koji ne prelaze 12 tona, i 2.900 EUR za kupovinu autobusa – piše eKapija.

Kako je rekao, sada se definišu pravilnici, koji će biti objavljeni u narednom periodu, a od 1. januara 2024. godine građani će moći da se prijave i iskoriste ove subvencije, navedeno je na sajtu Vlade.

On je istakao da je taj program, čija će realizacija početi 2024. godine i trajati dve godine, posebno značajan jer treba da dovede do smanjenja zagađenja vazduha.

Ministar je naveo podatak da je država izdvojila 102 mil EUR za zamenu starih vozila, odnosno za njihovu deregistraciju, uz napomenu da je u Srbiji približno 2,8 miliona registrovanih vozila, što je za milion više nego pre samo 10 godina.

Prema njegovim rečima, to znači i veće zagađenje jer je od 2015. do 2022. u Srbiju uvezeno 1.255.000 vozila, od čega približno 350.000 sa motorima “euro 3”.

– Program države podrazumeva da od naredne godine svi koji imaju motore “euro 1”, “euro 2” ili “euro 3­”, u putničkim vozilima, lakim kamionima i autobusima, mogu da deregistruju ta vozila, koja će biti odvožena u reciklažne centre, i da dobiju subvenciju za kupovinu novijeg vozila – objasnio je on.

Vesić je naglasio da se na taj način omogućava građanima da lakše zamene vozilo i pređu na ekološki prihvatljiviji motor “euro 6”, uz napomenu da je uslov za dobijanje subvencije da vozilo koje se kupuje ima motor “euro 6” i da je proizvedeno najranije 2015. godine.

Check Also

Rukometaši Dubočice pregazili Crvenu Zvezdu

Foto: arhiva Arkus liga Rukometaši Dubočice 54 pobedili su večeras u Leskovcu ekipu Crvene Zvezde …

Оставите одговор