Početna / Opštine / Lebane / Vučić u Lebanu: Došli smo da upalimo svetlo, da se ponovo radi i da se živi od rada

Vučić u Lebanu: Došli smo da upalimo svetlo, da se ponovo radi i da se živi od rada

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas prostor u fabrici Eksportekst koji se uređuje i priprema za turskog investitora koji će otvoriti pogon sa više do 300 radnika.

 

Vučić je u obraćanju novinarima poručio da je to veliki događaj za taj grad u kome je „neko ugasio svetlo“, navodeći da je Vlada za taj projekat izdvojila najpre 15 miliona, a potom i 132 miliona.

„Naše je da upalimo svetlo, da se ponovo radi, da se živi od rada u Lebanu. Ovo je važan i veliki događaj za Lebane, ali i za ceo Jablanički okrug i da i kada dolazi nešto u taj okrug, da ne ide uvek sve u Leskovac, već i u okolna mesta i zato sam veoma zadovoljan“, rekao je Vučić. – U toj fabrici, u kojoj danas ne radi niko, nekada je bilo 1.600 radnika, a uništena je 2002 ili 2003. godine „kada su stručnjaci rešili da nam celu zemlju unište“.

On je podvukao da će turska kompanija „Ormo grupa“ tu zaposliti 300 radnika, sa garancijom najmanje na pet godina i dodao da je uveren da će to biti podsticaj i za sve druge investitore da dođu u Lebane, koje je, navodi, imalo najveće demografsko pražnjenje od 1991. godine, i sa oko 29.000 došlo na nešto manje od 19.000 ljudi. Prema njegovim rečima, i opština će od poreza i doprinosa imati prihode za sebe, te će moći da uloži u infrastrukturu, u puteve, vodovod, kanalizaciju.

„Vlada svoje ispunjava. Kada smo dali ovolike pare, ako nešto zatreba daćemo i još, nego da vi lepo sada ovo svoje ispunite i da gledate malo da pređete to što smo se dogovorili oko broja novozaposlenih, da bude 320, 330“, poručio je premijer investitoru. Dodao je da su mu se „mnogi Srbi smejali“ kada je prvi put fabriku Džinsi doveo u Krupanj, ističući da investitor „Ormo grupa“ sada u Lebanu mora da požuri i da tu „nema neke filozofije“.

„Srećan sam, ne mogu da vam objasnim. Danas smo završili još jednu stvar, čestitam i meštanima Žitorađe, danas smo sa Sojimejoz, turska kompanija, s njima smo danas završili sve i za dva- tri meseca počinje da radi fabrika u Žitorađi“, kaže Vučić.

Investitor, vlasnik turske kompanije Ormo, Besim Minkara, rekao je da je njegova kompanija veoma ozbiljna i da su u svetu prvi po proizvodnji vunice, odnosno da proizvode 45 tona dnevno. Rekao je i da u Lebanu, kada bude gotova fabrika, planiraju za početak da proizvode pet, pa posle i deset tona, a da će, ako budu uspešni, proširiti fabriku i napraviti nove objekte.

Vučića je ispred kruga fabrike dočekalo više od 100 meštana Lebana, od kojih su neki bivši radnici fabrike, zadovoljni što će joj uskoro biti „udahnut novi život“.

Sa Vučićem su u Lebane došli i ministri Goran Knežević i Rasim Ljajić.

[iframe src=“http://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdnevnikjuga.dnevnilist%2Fvideos%2F608892799306327%2F&show_text=0&width=560″ width=“560″ height=“315″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowTransparency=“true“ allowFullScreen=“true“ ]

Pogledaj takodje

Besplatni preventivni pregledi u nedelju 3. novembra u Opštoj bolnici i Domovima zdravlja u Leskovcu, Lebanu, Medveđi, Bojniku, Vlasotincu

U nedelju 03.11.2019 u Domu zdravlja Leskovac i Opštoj Bolnici Leskovac, u periodu od 08 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *