Home / DRUŠTVO / Vlasotinački Spomen park, čuvar uspomena i mesto mladih za stvaranje novih
hotel bell

Vlasotinački Spomen park, čuvar uspomena i mesto mladih za stvaranje novih

Na najvišoj tački u Vlasotincu na kojoj je nekada bio groblje nalazi se Spomenik revolucije ili Spomen park. Delo je arhitekte Bogdana Bogdanovića.

To je ambijentalna tvorevina slobodnog tipa, skladno utkana u zatečene prirodne oblike. Prostorna kompozicija se sastoji od kružnog amfiteatra, aleje kamenih blokova ukrašenih reljefima i simboličnog antropomorfnog pilona koji bdi nad cvetnim ornamentima i svakodnevnim manifestacijama životne radosti. Čak i danas predstvalja omiljeno mesto za okupljanje mladih.

Spomenik je posvećen palim borcima i žrtvama fašizma, i podignut je 1975. godine.Postavljen je na takvom mestu da dominira i da se vidi iz svih delova grada.

Na spomenik su uklesani stihovi Vaska Pope:

Zvezda nas je naša nadživela

I spaliću svakog palikuću

Mistrija zaigraj tamo

Gde je naše srce ostalo

Vinova lozo produži

Pesmu naših domara

Ako se zaželite naših obraza

Pomilujte u podne ovaj kamen.

Iz spomen parka kreće i Staza zdravlja koja vodi do Čarobne doline, odnosno do vodopada koji se ulivaju u reku Vlasinu. Staro groblje je polazna tačka i mont bike maratona koji je već tradicionalna akcija u Vlasotincu.

Spomen-park deo je i turističke ponude opštine Vlasotince, te posetioci nakon obilaska znamenitosti vlasotinačkog kraja obavezno dodju i u Spomen park. Sa ovog mesta se pruža najlepši pogled na celokupno Vlasotince pa ne čudi činjenica što mladi uglavnom svoje slobodno vreme provode upravo na ovom mestu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор