Vlasotinačke đakonije bogati užitak za čula ukusa i mirisa

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Neodoljivo ukusna i izuzetno pikantna srpska jela pravi su užitak za sva čula. Stanovnici Srbije uživaju u pripremi i konzumiranju hrane, često praveći tradicionalne specijalitete po starim porodičnim receptima koji se prenose s generacije na generaciju.

Obilan srpski ručak ne može se zamisliti bez ukusnog predjela, posle koga ide čorba ili supa, kao i glavno jelo od povrća i mesa, kuvano na laganoj vatri, zapečeno u zemljanim posudama ili spremljeno na roštilju.

Predjelo vlasotinačke trpeze počinje sa domaćim proizvodima, dimnjenim mesom, kobasicama, pitama (zeljanica, kupusara),projom, domaćim sirevima, pogačom, ukoliko je zimski period služe se i pihtije sa nezaobilaznom zimnicom i uz to domaće vino i rakija.

Za ručak vredne domaćice obično pristavljaju domaću supu, riblju čorbu, pasulj sa rebarcima, ribe, sarme, paprike…a dezert obiluje različitim slatkim pitama, salčićima, orsanicama, vanilicama…

Recepturu za ove đakonije vredne vlasotinačke domaćice prenose sa kolena na koleno, i od domaćinstva do domaćinstva se razlikuju ali je jedno sigurno, da ko god je probao domaću kuhinju iz vlasotinačkog kraja, nije ostao ravnodušan.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Izložba “Ana Frank – istorija za sadašnjost” otvorena u Hemijsko-tehnološkoj školi Božidar Đorđević Kukar

Danas je u Hemijsko-tehnološkoj školi Božidar Đorđević Kukar svečano otvorena izložba pod nazivom „Ana Frank …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *