Početna / DRUŠTVO / Veliki odziv Leskovčana akciji doborvoljnog davanja krvi
hotel bell

Veliki odziv Leskovčana akciji doborvoljnog davanja krvi

U cpecifičnim okolnostima, u prostorijama leskovačkog Crvenog krsta, održana je još jedna akcija dobrovoljnog davalaštva, uz odličan odziv.

Na ovaj način se popunjavaju zalihe u Niškoj banci krvi, neophodne za svakodnevno funkcionisanje bolnica sa jugoistoka Srbije, ali i prikupljaju dragocene količine za period kada će one ponovo početi da rade punim kapacitetom.

Okolnosti su specifične, ali život ne može i ne sme da čeka. Možda baš u ovom trenutku, nečije ozdravljenje zavisi od jedne boce krvi. Zato su akcije dobrovoljnog davalaštva, sada jednako važne, a svi koji se odazovu humanom pozivu su naši istinski heroji.

U prostorijama Crvenog krsta zatičemo jednog od njih. Darko Janković otkriva nam da mu je to vatreno krštenje:

„Prvi put sam danas dao krv. Od drugara sam čuo za akciju i odlučio da dodjem. Moj otac je nekada bio davalac, ja, evo prvi put. Nije strašno, ne boli, a osećaj da će moja krv pomoći nekome, čini me vrlo ponosnim. Pozivam mlade da se prijave za neku od narednih akcija, a ja ću, obećavam, doći čim mi to propisi dozvole.

U skraćenom terminu, ekipa Službe niške transfuzije, prikupila je 4o-ak jedinica krvi, što je gotovo jednako količinama sa redovnih akcija. Doktor Sladjan Stojanović, srećan je, kaže, što su zalihe Banke krvi bogatije za zavidnu količinu dragocene tečnosti.

„Svesni smo da kap krvi prikupljena u vanrednim okolnostima, vredi kao dve u redovnim prilikama, jer se do davalaca teže dolazi, nama je komplikovanije da se organizujemo, mere predostrožnosti su složene.Zadovoljan sam današnjom akcijom, ali od Leskovca se, bar prema dosadašnjem iskustvu, ništa manje nije ni očekivalo.

U zdravstvenim centrima se, zbog epidemije virusa covid 19, trenutno obavljaju samo hitne intervencije, ali bi prema najavama to već sredinom maja moglo da se promeni, pa bi u program mogle biti uvrštene i takozvane “hladne operacije“. Da li su ove akcije pripreme za taj momenat:

„Potrebe za krvlju jesu smanjene, ali još uvek postoje. Do sada prikupljena tečnost je obradjena, medjutim, ona ima ograničeni vek trajanja i treba obnavljati zalihe. Zato akcije organizujemo redovno, pa i u ovim, pomalo specifičnim okolnostima.

Svi , koje smo zatekli na akciji propisno su bili zaštićeni maskama i rukavicama, a doktor Stojanović dodaje da su davaoci, bez lične zaštite, pri dolasku Crvenog krsta, dobijali sve što je neophodno.

Na ulazu u prostorije organizacije prolazi se kroz dezobarijeru, a volonteri su tu da davaoce upute i pomognu im  u dezinfekciji ruku i odeće. U redovan postupak pre uzimanja krvi, koji podrazumeva  lekarski pregled i popunjavanje upitnika, uvedeno je i merenje temperature bezkontaktnim toplomerom. Samo tokom našeg boravka, dvojica mladića, sa nešto povišenim vrednostima, vraćena su kući.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U Covid bolnici preminuli Leskovčanin (49 godina) i Vlasotinčanka (55 godina), raste broj hospitalizovanih

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa od posledica infekcije Korona virusom umrlo je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *