Početna / KULTURA / Večeras počinje 7. P(h)antomfest

Večeras počinje 7. P(h)antomfest

 

Sedmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će večeras u 20 sati u sali Doma vojske u Vranju otvoriti zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović ,sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, Nebojša Novković, direktor festivala i Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada.

Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Iste večeri, od 21h biće izvedena odlična predstava „Krug života“ talentovanog bugarskog pantomimičara Filipa Dončeva.

Oslanjajući se na klasičnu pantomimu Marsoa, Baroa, Borda, Edvardsa i Dariusa, „Krug života“ se bavi najvažnijim momentima naših života u čijem je središtu nada. Biti živ znači imati nadu u bolji svet. Čovek prolazi svoj životni ciklus sa nadom u besmrtnost. Filip Dončev koristi uglavnom klasičnu pantomimičarsku tehniku Dekrua, Baroa i Marsoa i klasičnu muziku. Zahvaljujući neverbalnom izražavanju ovu predstavu je moguće razumeti u celom svetu.

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post koji će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“, za koju je The New York Times napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“. Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

U okviru pratećeg programa 7. P(h)antomfesta Robert Post održaće u petak 7. decembra od 13 časova u Američkom kutku u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“, dok će 8. decembra od 13 časova u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) biti održana „Čajanka kod prijatelja“ – eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu“. Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu „Čajanka kod prijatelja“ i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Pogledaj takodje

RSZ sprovodi postpopisnu anketu – proveru rezultata probnog popisa

U periodu od 22. maja do 5. juna 2019, Republički zavod za statistiku sprovodi Postpopisnu anketu ponovnim popisivanjem oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *