Početna / DOGAĐAJI / Vaš mezimac/ica kreće u vrtić – Olakšajte i sebi i njima uz nekoliko praktičnih saveta

Vaš mezimac/ica kreće u vrtić – Olakšajte i sebi i njima uz nekoliko praktičnih saveta

Prvi dan u jaslama!U novom vrtićkom okruženju mogu se primetiti mame koje sa sjajem u oku pričaju o svojim mezimcima u nekim slučajevima i jedincima, ali u krajičku istog se da primetiti i strepnja zbog novonastale situacije, odnosno polaska u vrtić.

Svim mamama se ovih dana prilikom prilagođavanja vrte ista pitanja u glavi: Kako li će proći prvo razdvajanje? Hoće li mezimče jako plakati? Da li će imati svu potrebnu pažnju? Kako će se snaći među vršnjacima i sa nepoznatim tetama?

Predlažemo nekoliko saveta koji će vama i detetu omogućiti brže i bezbolnije prilagođavanja.

Sva deca su različita i svi roditelji su različiti, te se uvek trudite da detetu vrtić predstavite kao prostor za igranje i druženje.

1. U periodu pre vrtića, detetu o vrtiću pričajte isključivo u pozitivnoj konotaciji. Nemojte mu pretiti polaskom u vrtić, pažnju usmerite ka novim drugarima, novim igračkama, učenju…

2. Poradite sami sa sobom na sopstvenom prihvatanju vrtića kao mesta na kojem će vaše dete biti sigurno i zbrinuto. Verujte vaspitačicama. Uvek postoje izuzeci od pravila, ali velika je verovatnoća da će sve biti dobro ako i sami verujete u pozitivan ishod.

3. Zaboravite na duge, grčevite opraštajuće zagrljaje. Čim prezujete svoje čedo, savetujem brzinski poljubac i obećanje da ćete doći po njega posle ručka, a potom ga što pre predajte vaspitačici i nestanite iz njegovog vidika brzinom svetlosti.

4. Ne izgovarajte srceparajuće reči poput: “Kako će sad mama bez tebe?” Imala sam priliku da baš ove reči čujem od jedne mame. Detetu ponajmanje treba da oseti vašu nesigurnost. Za njega je polazak u novu sredinu već sam po sebi dovoljna promena. Nemojte mu otežavati sopstvenim reakcijama. Plačite i kukajte, ako treba, ali kad zatvorite vrata vrtića. Ne dozvolite da ono to vidi ili oseti.

5. Ne virite kroz prozor sobe. Ne samo što nećete mnogo videti, nego ćete zbuniti dete ukoliko vas primeti, a odnos sa vaspitačicama započeti sa očiglednim nepoverenjem.

6. Ne prekidajte detetovu adaptaciju da biste mu udovoljili i ostavili ga na jedan dan kod kuće. Samo ćete mu otežati i odužiti period prilagođavanja.

7. Nakon što ga pokupite iz vrtića, ispraksajte neki zajednički ritual, kojem će se mališa radovati: odlazak u park, u poslastičarnicu, na kokice…

Zato, mame, hrabro. Sve će biti dobro!

Pogledaj takodje

Evo ko u sredu neće imati struju

Zbog radova ekipa leskovačke Elektrodistribucije u sredu 22. januara bez struje će biti stanovnici jedne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *