Početna / DRUŠTVO / Usvojen novi paket ekonomskih mera za očuvanje privrede – Do 10. avgusta isplata 60% prvog minimalca
Reklama

Usvojen novi paket ekonomskih mera za očuvanje privrede – Do 10. avgusta isplata 60% prvog minimalca

Reklama

„Usvajanje pravnog okvira za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera izuzetno značajan korak države koji će nam omogućiti očuvanje radnih mesta, ali i proizvodnih kapaciteta, odnosno pomoći našoj privredi da se na najbolji način izbori sa negativnim posledicama koronavirusa – kazao je na današnjoj konferenciji za medije ministar finansija Siniša Mali.

Mali je objasnio da je ukupan paket vredan 66 milijardi dinara i podrazumeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec.

On je dodao da se novi paket mera nadovezuje na prethodni, za koji je izdvojeno 5,1 milijardu evra, a da je i Narodna banka Srbije izašla u susret građanima i privredi sa novim moratorijumom na plaćanje kredita za dva meseca.

„Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu, ne treba da se prijavljuju za nove mere, jer će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu, kao i septembru za svoje zaposlene. Nastojali smo da to bude jednostavan proces. Ukoliko neko ne želi pomoć države, taj novac može da vrati u trezor Republike Srbije, istakao je Mali.

On je dodao da će prvih 60 odsto prvog minimalca za zaposlene biti na računima poslodavaca do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Ministar je istakao da je i preduzećima koja su osnovana nakon 15. marta ove godine, zaključno sa 20. julom, omogućeno da se prijave za pomoć.

„Oni moraju da se prijave i popune PPP-PD obrazac da bi u septembru dobili dve minimalne zarade. S obzirom na to da je prijavljivanje tokom avgusta, zbog toga će u septembru dobiti dve minimalne zarade, kako je i obećano, naveo je Mali i dodao da je važno da se i novoosnovanim preduzećima pruži mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa mera Vlade Srbije.

Ministar je napomenuo da je uslov za dobijanje pomoći države neotpuštanje više od 10 odsto radnika, tri meseca nakon dobijanja poslednje uplate.

Pogledaj takodje

Vranje: Još jedna osoba preminula od posledica korone

Prema jutrošnjim podacima, do 07.00 sati, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *