Home / DRUŠTVO / Uslovi rada u srpskom zdravstvu sve bolji, poručuju medicinske sestre na svoj praznik
hotel bell

Uslovi rada u srpskom zdravstvu sve bolji, poručuju medicinske sestre na svoj praznik

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara danas je u Leskovačkom kulturnom centru, održana svečana akademija i dodela nagrada istaknutim pojedincima u domenu zdravstva na nivou cele Srbije.

„Danas smo se okupili ovde kod nas u Leskovcu kako bismo obeležili Dan medicinskih sestara i tehničara, koji se zbog korone nije održao prethodne dve godine, tako da je ovde zadovoljstvo veće. Svi smo se ranijih godina suočili sa pandemijom korone, ali je nekako najači udarac bio za sestre i lekare koji su bili na prvoj liniji borbe. Danas će biti nagrađeni sestre i tehničari iz cele Srbije koji su svojim radom zaslužili ovo priznanje. Naša profesija se u poslednje vreme suočava sa odlaskom kadrova u strane zemlje, ali u svoje lično ime mogu reći da su naše sestre i tehničari obučeniji i da rade poslove koje u drugim zemljama rade doktori. Zadovoljna sam svojim statusom i svojim poslom koga ne bih menjala – kazala je Aleksandra Krajinčević, viša babica odeljenja Ginekologije leskovačke bolnice.

Inače, ovaj dan se obeležava u znak sećanja na Florens Najtingejl (1820-1910) koja je bila engleska bolničarka i medicinska sestra, začetnica modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Profesija mediciske sestre je da nesebično pruža pristupačnu i celovitu negu, individualno usmerenu na zdravstveno stanje svake osobe.Svakodnevni rad medicinske sestre, pre nešto više od dve godine, promenila je pandemija virusa kovid-19. Posvećenost pacijentima, od tada je zahtevala još veću profesionalnost, požrtvovanost, etiku, timski rad i pre svega rizik po sopstveni život radi spasavanja tuđeg. Današnji dan, u većini zemalja na svetu, posvećuje se upravo tome. Akcenat se stavlja na nezamenljivu i neprocenljivu ulogu medicinske sestre na ovom novom polju pružanja zdravstvene zaštite.

Check Also

Iz gradskog budžeta isplaćen novac JKP „Komunalac“ za održavanje čistoće i zelenila

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma u iznosu od 14.057.116,60 dinara na ime …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.