hotel bell

Upozorenje šefa solunske policije: Pazite na svoje stvari i ne budite laka meta!

Hazaridis Ahileas, šef solunske policije, na svom Facebook profilu često upozorava svoje pratioce da obrate više pažnje u delovima Soluna koji postaju sve manje bezbedni, kako za turiste tako i za same stanovnike Soluna.

Iako ne piše konkretno ko su prekršioci dela, u jednoj od njegovih upozorenja navodi se da su u pitanju stranci.

Na sve ispod navedeno dodaćemo još i ovo: savetujemo svim našim turistima da vredne stvari (novac, pasoše, laptopove, telefone, kamere, foto aparate…) ne ostavljate u automobilima, posebno ne na vidljivim mestima. Ukoliko planirate da posetite Solun na jedan dan, najsigurnije je da koristite neke od privatnih garaža, a ovde smo postavili mapu gde ih možete lako pronaći u centru grada.

Ne dozvolite kao turista da budete laka meta i nemojte da vas ovakve neprijatne situacije iznenade u Grčkoj. Znamo da se one dešavaju i u svim ostalim zemljama. Zato naučite da budete oprezni i da zaštitite vaše dragocenosti dok ste na letovanju.


Prenosimo objavu Hazaridis Ahileasa:

“Nažalost, prisiljen sam da postavim ovaj tekst jer je situacija u centru Soluna postala alarmantna! Obratite veliku pažnju u sledećim oblastima grada, kako držite torbe i mobilne telefone i sa kim razgovarate!

Pazite na svoje stvari i ne budite laka meta! Ne znam iskreno šta drugo da radim, ogorčeni smo jer se svakodnevno suočavamo sa istim ljudima za iste prekršaje!!!

Obaveštavam vas ponovo o mestima u gradu na kojima treba da obratite posebnu pažnju kada tuda prolazite:

1. tačka: Ulica i Aristotelov trg (trg Aristotelous) – uglavnom se dešavaju krađe torbi, mobilnih telefona, laptopova i nakita (skidanje lanaca sa vrata). Obično su dvojica u paru i dok jedan razgovara sa vama, drugi će zgrabiti vašu torbu itd. To je najčešći metod ili će vam biti direktno ukradena!
2. tačka: Rotonda (isto i ovde)!
3. tačka: Oko Bele kule – Statua Aleksandra Velikog, Statua Karamanlisa, Royal Theatre. Isto i ovde!
4. tačka: Park Ksarxakos isto kao i gore, ali ima i narkomana koji ovde uzimaju svoju dozu, tako da veću pažnju treba da obrate roditelji koji idu u park sa decom, kako deca ne bi dodirivala i uzimala špriceve.
5. tačka: Trg Svetog Đorđa (iza Rotonde) isto i ovde.
6. tačka: Nea Paralia – Bulevar Nikis – takođe mnogo krađa!!
7. tačka: ulica Dimitriou Gounari + trg Navarinou – takođe ima mnogo krađa i narkomana.
8. tačka: okolina univerziteta! 

U autobusima kao i u velikim prodavnicama i tržnim centrima sa velikim brojem ljudi obratiti veliku pažnju!!
Savet: držite torbe ispred vas! Držite torbe uvek zatvorene i otvarajte ih samo kada morate nešto uzeti iz nje!!
Posebno u autobusima!
U prodavnicama nikada ne ostavljajte torbe u kabinama za probu odeće!
U kafićima ne ostavljajte torbe da vise sa stolice i ne ostavljajte telefone na stolu!
Čuvajte se onih koji vam se obraćaju da od vas traže bilo kakvu informaciju!

Stalno pronalazimo ukradene mobilne telefone i ne možemo ih vratiti vlasnicima, jer nemamo IMEI kod (telefonski ID)! Sačuvajte negde broj IMEI koji će vam biti neophodan u slučaju krađe! Ako ne znate gde se nalazi taj broj, dajte prijatelju da ga pronađe ili pogledajte na kutiji od telefona, tu piše broj – 15-cifreni broj je u pitanju. U slučaju da ste kutiju bacili, klikom na *#06# će se pojaviti dva broja IMEI pa ih zapišite negde! U slučaju krađe, ovaj broj je registrovan u bazi podataka i kada se telefon nađe može se videti da li je ukraden, kada i od koga!

Obaveštavam vas i to je minimum koji mogu da uradim kao policajac jer vidim ogroman problem koji postoji u centru grada! Želim da vas uverim da sve kolege svakodnevno rade na tome kako bi “očistili” centar Soluna, ali na neke stvari koje ovde neću spominjati ne možemo uticati!

izvor: grčkainfo.com

Check Also

U petak i subotu polaganje probnog završnog ispita

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole …

Оставите одговор