hotel bell

Ukinuta vanredna situacija na delu teritorije grada Leskovca, podnet izveštaj o šteti na objektima i poljoprivrednom zemljištu

Gradski štab za vanredne situacije grada Leskovca ukinio je danas vanrednu situaciju na delu teritorije grada koja je bila uvedena zbog nevremena i poplava.

„Ukida se vanredna situacija na delu teritorije grada Leskovca u naseljenim mestima Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Podrimce, Dušanovo, Belanovce i Karađorđevac, doneta zbog nastupanja elementarne nepogode nastale usled obilnih kišnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda jer su prestali razlozi njenog proglašenja,“- navedeno je na sednici Štaba.

Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, podneo je Izveštaj Gradske uprave grada Leskovca, Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove sa predlogom da Štab za vanredne situacije grada Leskovca donese predlog Zaključka kojim se predlaže ukidanje vanredne situacije na delu teritorije grada, koja je proglašena 6. jula 2023. godine zbog obilinih kišnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda.

Takođe, na sednici je usvojen i Izveštaj Komisije za procenu štete na stambeni, pomoćnim i privrednim objektima, stvarima i infrastrukturi, od elementarne nepogode nastale usled obimnih padavina, poplava i pojava bujičnih voda na teritoriji grada Leskovca, koji je predstavio Miloš Kocić, predsednik Komisije za procenu štete.

„Uredbom Vlade republike Srbije pomoće se isplaćuje na osnovu procenjene kategorije oštećenja stambenih objekata i postoji pet kategorija oštećenja. Novčana pomoć u prvoj kategoriji iznosi 200.000 dinara, druga 300.000 dinara, treća 400.000 dinara, četvrta 500.000 dinara i peta 800.000 dinara. Na osnovu uredbe isplata pomoći ide isključivo za stambene objekte i mi sada u toku postupka prikupljanja dokumentacije i ministarstvu dostavljamo informacije da je poplavljen obejekat za stambenu namenu i da je vlasnička struktura validna. Nakon ove druge faze ide izrada rešenja koje dostavljamo nadležnom ministarstvu, državnom pravobraniocu i poplavljenom građaninu, kome će po dobijenoj klauzulu pravosnažnosti novac biti uplaćen na žiro račun.“ – rekao je Miloš Kocić.

Usvojen je i Izveštaj Komisije za procenu štete na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i stočnom fondu od elementarne nepogode. Sa ovim izveštajem prisutne je upoznao Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

„I pored višegodišnjeg održavanja korita Šaraničke reke, isti nije bio u stanju da primi ove količine vode, što je dovelo do plavljenja poljoprivrednog zemljišta u delu Kaštavara, Pečenjevca, Čekmina i Lipovice. Komisija je u periodu od 7.-28. jula i obradila i izvršila uvid u faktičko stanje poljoprivrednog zemljišta zahvaćenog poplavom i sačinila izveštaj o proceni štete, po kome je šteta nastala u pomenutim mestima. Ratarsko-povrtarska kultura sa stoprocentnim oštećenjem je na površini od oko 32,485 hektara, a visina štete 82.232.400 dinara. Ratarsko-povrtarska kultura sa oštećenjem od 30-60% je na površini od 109,86 hektara, a visina štete je 43.142.850 dinara. Voćarske kulture, troškovi podizanja zasada i izgubljeni prinosi su na zahvaćenoj površini od 3,06 hektara, a visina štete je 3.856.240 dinara. Štete na poljoprivrednom zemljištu i troškovi izvođenja radova za privođenje nameni teže oštećenog poljoprivrednog zemljišta je na zahvaćenoj površini od 1,43 hektara, a šteta iznosi 3.397.000 dinara. Šteta na plasteničkoj proizvodnji iznosi 56.250 dinara i zahvaćena je površina od 0,74 hektara. Ukupna šteta na poljoprivrednom zemljištu i poljoprivrednim kulturama je na 145.405 hektara, a pričinjena šteta iznosi 133.414.740 dinara. Šteta u stočarskoj proizvodnji iznosi 199.600 dinara.” – kazao je Rade Velinov.

Check Also

Izađi mi na teglu i ove godine u Brestovcu

I ove godine Brestovac je domacin nacionalnog karavana ,, Izadji mi na teglu”u subotu 30.septembra. …

Оставите одговор