hotel bell

U Vučju danas veliki Sabor u čast junaku čija ideja slobode je ostala da hrani naš narod – Nikoli Skobaljiću

Sabor u čast Nikoli Skobaljiću, srpskom junaku održan je danas u porti hrama Svetog Jovana Krstitelja u Vučju.

Uz prigodan program u organizaciji glumica Narodnog pozorišta iz Leskovca i izvrsni domaći kačamak posetici su imali priliku da uživaju i u borbi mačevaoca, koji su duh nekog prošlog vremena vratili u Vučje. Svojim guslama i pojanjem na to nas je podsetio i Milan Doderović, sveštenik, dok je crkveni ansambl Branko izvodio numere prigodne za ovu priliku.

“Nikola Skobaljić je srpsku vojsku poveo u ono što će biti poslednja pobeda Srba nad Turcima. Nikola i njegovi vojnici, naši preci, pokazali su svoj slobodarski duh i želju za slobodom odbivši ponudu da se voljno potčine vojnoj sili moćne Osmanske države. Nadahnuti idejom da brane svoja ognjišta i porodice, srpski vojnici su do nogu potukli Turke i naterali ih u beg. Vest o neočekivanoj pobedi srpske vojske došla je do samog sultana, čuvenog Mehmeda II poznatog kao Osvajač. Uvideši hrabrost i spremnost naših predaka na najveću žrtvu za slobodu, sultan je stao na čelo mnogobrojne vojske i lično je poveo na Leskovac i Nikolu. U neravnopravnoj bici, između slobode i sile, sila je odnela prevagu, ali je zahvaljujući junaštvu Nikole i njegovih Leskovčana ideja slobode opstala je da hrani naš narod – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Mesni paroh, Bratislav Mijalković, ovom prilikom poželeo je svima da ne zaborave svoje korene i načela hrišćanstva.

“Danas sam hteo da se svima zahvalim na ovom skupu koji bismo voleli da postane tradicija. Pozdravljam vas u ime našeg episkopa i prenosim njegovo blagoslov na vas. Da duh sveti siđe na nas, da nam da zdravlja, bratsku slogu, ljubav, da bratski živimo i da se slažemo.”

Sabor organizuje Turistička organizacija grada Leskovca, pod pokroviteljstvom grada Leskovca, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Priprema se isplata za srednjoškolce: 809 učenika iz Vlasotinca dobija jednokratnu pomoć od 10.000 dinara

Privremeni organ opštine Vlasotince doneo je odluku o dodeli jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola …

Оставите одговор