Početna / DRUŠTVO / U septembru posao za 500 medicinskih sestara i tehničara, najboljih učenika medicinskih škola

U septembru posao za 500 medicinskih sestara i tehničara, najboljih učenika medicinskih škola

Prošlonedeljni sastanak ministra zdravlja, Zlatibora Lončara sa direktorima srednjih medicinskih škola iz čitave Srbije, upriličen je povodom početka nacionalnog programa zapošljavanja najboljih mladih medicinskih sestara i tehničara, diplomaca ovih obrazovnih ustanova.

 Prema pomenutom nacionalnom programu, već u septembru, posao u zdravstvenim ustanovama, trebalo bi da dobije 4oo-5oo najboljih đaka srednjih medicinskih škola.


Vodimo odgovornu kadrovsku politiku u zdravstvu, politiku zapošljavanja najboljih lekara i medicinskih sestara, sa ciljem da se građanima obezbedi najbolja zdravstvena zaštita. U skladu sa tim je prošle godine, zaposleno više od 160 najboljih studenata medicine, sa prosekom od 9,5 do 1o,oo, a sada nastavljamo dalje. Najbolji svršeni srednjoškolci dobiće šansu da rade, usavršavaju se i dobiju sve privilegije koje će ih zadržati u Srbiji, rekao je na sastanku ministar Lončar.

Direktorka Medicinske škole u Leskovcu, Marija Savić, koja iz zdravstvenih razloga nije mogla da prisustvuje sastanku, kazala nam je da pojedinosti nacionalnog programa nisu saopštene, te da će do kraja školske godine, verovatno biti objavljeni detalji o broju raspoloživih slobodnih radnih mesta, od čega će zavisiti broj maturanata koji će biti zaposleni.

  Između 8o i 9o% đaka naše škole, nastavlja obrazovanje, ali ima i dece koja neće na studije. Pretpostavljam da se pod onim ‘’najbolji’’ podrazumevaju maturanti sa najboljim opštim uspehom ili najboljim ocenama iz stručnih predmeta, poput Zdravstvene nege. Verujem da je ovo bio samo inicijalni sastanak i da će ih, do kraja školske godine, biti još nekoliko, na kojima ćemo biti upoznati sa svim detaljima pomenutog programa.

Od 2o14. godine do danas, u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, posao je dobilo 12.ooo zdravstvenih radnika, od kojih je 7.ooo medicinskih sestara i tehničara.  

 Srbiju, prema nezvaničnim podacima, u potrazi za boljom zaradom i uslovima rada, godišnje napusti izmedju 1.ooo i 2.ooo medicinskih sestara, pa pojedini  stručnjaci, s pravom smatraju da ova pojava ima razmere egzodusa.  To je i motivisalo Vladu da pokrene nacionalni program za stvaranje uslova za zapošljavanje i bolje nagradjivanje ovog kadra.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Prva nagrada za „Najbolju komšijsku priču“ ide u Lebane

Nagradni konkurs „Ko kuva najbolje komšijske priče“ koji je Grand kafa organizovala povodom Dana komšija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *