hotel bell

U prvih 15 dana, mamografski pregled obavilo više od 300 žena iz Leskovca i okoline

Interesovanje je veliko, čekanja nema, jer se pregled zakazuje, tako da se procedura završava za nekoliko minuta

Više od godinu dana trajanja pandemije, preopterećene zdravstvene institucije, kojima je prioritet bio zbrinjavanje obolelih od korone, imale su vrlo male kapacitete da se bave non kovid pacijentima. Zato su žene iz Leskovca i okoline, dolazak mobilnog mamografa jedva dočekale, a o interesovanju govore i brojke: više od 300 pregleda za 15 dana.

– Ovo je fantastična akcija, jer su žene dugo bile uskraćene za mogućnost tog vrlo značajnog preventivnog pregleda. Ono što moram da istaknem jeste da ekipu čine izuzetno obučeni i pripremljeni radiološki tehničari. Tu ulogu igra i iskustvo, kakvo je recimo moje, a dosad sam snimio više od 17.000 dojki i posedujem međunarodni sertifikat za to. Radi se vrlo stručno, a odziv je više nego dobar. Dnevno se obavi, u proseku, 20 mamografskih pregleda, što nam, za dve nedelje daje brojku od preko 300 žena iz Leskovca i svih opština Jablaničkog okruga, kaže za Dnevnik juga, viši medicinski radiolog, Ivan Milošević.

Manografski pregled se obavlja putem aparata, iz četiri različite pozicije, relativno je bezbolan i traje 5-6 minuta, objašnjava Milošević, dodajući kako su se proceduri do sada podvrgavale žene različite dobi, alii da ih je najviše iz kategorije 50 plus.

Da podsetimo,mobilni mamograf, stacioniran je od 14. juna na platou ispred Doma zdravlja u Leskovcu i prediđeno je da tu ostane najmanje tri meseca. Za detaljnije informacije i zakazivanje treba pozvati sledeće brojeve telefona: 016/214-324; 016/214-323 и 062/8010-750.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор