Početna / KULTURA / U Narodnom muzeju otvorena izložba „Hristifor Crnilović – predmeti iz Leskovca i okoline“

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Hristifor Crnilović – predmeti iz Leskovca i okoline“

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je izložbe „Hristifor Crnilović – predmeti iz Leskovca i okoline“ sa kojom Etnografski muzej u Beograd gostuje u Leskovcu. Ovom postavkom kustosi Maja Marjanović i Jelena Tucaković podsećaju na kolekcionarski podvig entuzijaste čije se istraživanje i prikupljene građe delom odnosilo i na etnografsko nasleđe naše oblasti.

„Sakupljajući predmete Crnilović je tragao za reprezentativnim primercima narodnog stvaralaštva. Po formalnom obrazovanju slikar, a po životnom opredeljenju samouki etnolog, tragao je za lepotom predmeta, ali s težnjom isticanja kulturnih odlika“ – kaže Maja Marjanović, kustos izložbe.

U Etnografskoj spomen-zbirci Hristifora Crnilovića, koja je 1963. godine poverena Etnografskom muzeju a čuva se u Manakovoj kući, nalazi se 179 predmeta prikupljenih u Leskovcu, Vlasotincu i okolnim selima. Svojim radom, Crnilović je doprineo očuvanju kulturnog nasleđa, sakupio mnoštvo građe za dalja istraživanja i sačuvao značajne podatke koji su komplementarni podacima iz zbirki muzeja u Leskovcu, Nišu, Vranju i Pirotu.

„Sakupljao je predmete koji svedoče o običajima i ljudima s kraja 19. i početka 20. veka. Zbirka broji preko 2600 predmata velike kulturne vrednosti, 1617 negativ-ploča predmeta iz ove zbirke i objakata snimljenih na tzerenu, oko 23.000 stranica rukopisne građe i više od 700 istorijsko-etnografskih knjiga – kazala je prilikom otvaranja izložbe etnolog Slađana Rajković .

Pogledaj takodje

U leskovačkoj Kovid bolnici 121 pacijent

Prema poslednjim podacima iz Kovid bolnice Leskovac, u ovoj ustanovi je trenutno hospitalizovano 121 pacijent. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *