Početna / KULTURA / U Narodnom muzeju otvorena izložba crteža „Od snoviđenja do mita“

U Narodnom muzeju otvorena izložba crteža „Od snoviđenja do mita“

U Narodnom muzeju u Leskovcu sinoć je otvorena izložba crteža iz fonda galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice, pod naslovom „Od snoviđenja do mita“.

Izložba predstavlja deo crtačkog opusa Lazara Vozarevića i nju čini 21 crtež a reč je o celokupnoj zbirci crteža od (1951-1967), jednog od najvećih umetnika druge polovine XX veka u srpskoj umetnosti. Istoričarka umetnosti Marija Vukajlović otvorila je izložbu govorivši opširno o izloženim delima Lazara Vozarevića.

Stvarajući u posleratnom periodu Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio nego i utirao puteve srpskog modernizma. Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja Vozarević će najveći značaj pridavati upravo crtežu. Kroz crtež je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i ono što je najvažnije tražio svoje mesto u slikarstvu. Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju HH veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je dokumentarni film „U zavičaju živeti posle smrti“, autora Igora Čolaka, dok je u Galeriji na spratu postavljena i izložba slika i crteža Ivice Kovačića – Štifle i mladog slikara Predraga Kovačića.

Pogledaj takodje

U Leskovcu 4 nova slučaja Korona virusa, u Covid bolnici 35 pacijenata

U Leskovcu su u poslednja 24 časa potvrđena 4 nova slučaja Korona virusa, saznaje Dnevnik …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *