Početna / KULTURA / U LKC-u otvorena izložba najistaknutijih srpskih slikara iz Umetničke zbirke SANU

U LKC-u otvorena izložba najistaknutijih srpskih slikara iz Umetničke zbirke SANU

Leskovac je večeras kulturna prestonica Srbije, na zadovoljstvo velikog broja Leskovčana koji su prisustvovali otvaranju izuzetne izložbe.

Leskovčani će od večeras do 17. maja u Leskovačkom kulturnom centru moći da uživaju u izožbi „Umetnička zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti – likovni umetnici akademici“.

Postavka ove izložbe obuhvata dela slikara i vajara – članova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), pa će ljubitelji likovne umetnosti i kulture u Leskovcu moći da uživaju u delima Paje Jovanovića, Uroša Predića, Mila Milunovića, Petra Lubarde, Ivana Meštrovića, Jovana Bijelića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića, Ljubice Sokić, Miće Popovića, Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića, Milana Konjovića, Ljube Popovića, Vladimira Veličkovića, Todora Stevanovića, Svetomira Arsića Basare i Dušana Otaševića.

Izložba je do sada organizovana u 13 gradona u Srbiji u okviru obeležavanja 175 godina postojanja SANU.

-Istorijska i umetnička vrednost ove izložbe je neizreciva. Ona predstavlja siže najistaknutijih likovnih umetnika Srbije. Leskovac je grad koji se trudi da zauzme značajno mesto na kulturnoj lestvici Srbije i gostovanje ove izložbe je put ka tome. Ugostiti izložbu iz umetničke zbirke SANU, gde najstarije delo Stefana Todorovića datira iz 1874. godine, sigurno predstavlja značajan trenutak u istoriji leskovačke kulturne scene – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na otvaranju izložbe.

-Od osnivanja Društva srpske slovesnosti 1841., i kasnije preko Srpskog učenog društva Kraljevske Akademije do današnje Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, prikupljana su dela za ovu bogatu zbirku. Krajem 70-ih godina 20. veka definisana je umetnička zbirka SANU. Ona poseduje likovna dela rađena u različitim tehnikama. Ovu izložbu čini 50 odabranih dela koja putuju po Srbiji, ali, na žalost, zbog nedostatka prostora, Leskovčani mogu da vide samo 40. Ova izložba je prilika i da se izrazi zahvalnost brojnim darodavcima koji su zaslužni za formiranje ovog bogatog fonda i da podseti na danas već uvek i svugde zaboravljene zadužbinare s kraja 19. i početka 20. veka, ali i same umetnike i akademike koji su svojim darovima i donacijama, koji i danas pristižu, osnovali ovu umetničku zbirku – kazao je Dušan Otašević, upravnik galerije SANU-

 

Pogledaj takodje

Na Likovnom salonu 30 izlagača

U galeriji Kulturnog centra na keju sinoć je otvoren 36.Likovni salon. Na ovogodišnjoj manifestaciji našla …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *