Početna / DOGAĐAJI / U LKC-u otovorena manifestacija posvećena aforizmima

U LKC-u otovorena manifestacija posvećena aforizmima

U Leskovačkom kulturnom centru otvorena je manifestacija posvećena aforizmima 3. SLEM. Ovu manifestaciju otvorio je književnik iz Niša Branislav Jovanović.

„Prva srpska zbirka aforizama objavljena je 1792. u Beču i to je knjiga „Mali bukvar za veliku decu“ Mihajla Maksimovića. Aforizme su pisali i poznati srpski pisci Sterija Popović, Zmaj, Ljuba Nenadović, Božidar Knežević, Branislav Nušić, Jovan Skerlić, Stanislav Vinaver… Tradicija poštovanja najsažetije književne forme trajala je sve do početka Drugog svetskog rata, a onda je nasilno prekinuta. Zanimljivo je da je knjigu aforizama 1897. i kraljica Natalija Obrenović. Bitne karakteristike aforizama su iznijansiranost misli i jezgrovitost, ali i duhovnost, te oštroumnost aktuelnog izraza. Uspeli aforizam je onaj koji sadrži umetničku originalnost. On je kratka i jednostavno izrečena tvrdnja koja u sebi sadrži nijansu paradoksa. Zapravo, aforizam se može shvatiti kao moderna verzija poslovice – rekao je ovom prilikom književnik Branislav Jovanović.

U okviru ove manifestacije priređena je izložba karikatura Gorana Ćeličanina, a nagrada „Diploma Žak Konfino“ dodeljena je satiričaru i humoristi Nenadu Mitiću.

SLEM se nastavlja večeras dodelom nagrada za najbolje aforizme.

 

Pogledaj takodje

Za sve stočare upalata po 3000 dinara po grlu

Porodica Nikolić iz sela Jarsenova, na svom imanju od 10 hektara čuva 24 bika u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *