Home / DRUŠTVO / U Leskovcu održana Svetosavska akademija
hotel bell

U Leskovcu održana Svetosavska akademija

U sali Narodnog pozorišta održana je svečana Svetosavska akademija u organizaciji Poljoprivredne škole.

Sveti Sava je jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, a srpska pravoslavna crkva ga slavi kao sveca.

Njegova ličnost je ostvarila veliki uticaj na srednjevekovno srpsko književno stvaralaštvo. Stoga se ovaj svetac smatra zaštitnikom svih škola i đaka.

Domaćin ove svečanosti, direktor Poljoprivredne škole Dalibor Jovanović, podsetio je prisutne na život i dela Svetog Save.

– Usadio nam je ljubav prema slobodi i što je najvažnije usadio nam je brigu o prosvećenju naše omladine, o važnosti da ih od malih nogu učimo neprolaznim vrednostima, a to su vera, obrazovanje i poštovanje svoje nacije. Svaka nacija koja se brine o potomstvu ima budućnost. Naš mudri Sveti Sava je sve to vrlo dobro znao. Zato moli i dobija samostalnost naše svete crkve da bi sačuvao naš srpski rod od stranih kultura i nametanja,“ – istakao je protonamesnik Vladan Ranđelović, starešina Sabornog hrama.

-Moramo raditi više, ulagati što više u razvoj prosvetnih ustanova, koje su vaspitno-edukativne institucije u kojima naša deca uče o događajima i ličnostima koje su obeležile našu istoriju. Grad Leskovac nastoji da odvajanjem finansijskih sredstava iz budžeta obezbedi odlične uslove za rad đacima, koji su budućnost našeg Grada, naše države,” – kazao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Svim prosvetnim radnicima i đacima gradonačelnik je čestitao školsku slavu i poželeo puno uspeha u radu i puno pozitivnih rezultata.

Gradonačelniku Leskovca, dr Goranu Cvetanoviću, uručena je Svetosavska povelja, a povelju su dobili i: Gimnazija Leskovac, Muzička škola „Stanislav Binički“, OŠ „Vožd Кarađorđe“, kao i učenici osnovnih i srednjih škola.

Check Also

Vlasotinačke škole obeležile školsku slavu – Svetog Savu

Sveti Sava, školska slava danas je tradicionalno proslavljena u tri vlasotinačke škole, u OŠ “8. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *