Home / DRUŠTVO / U Leskovcu obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta
hotel bell

U Leskovcu obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocu u Centralnom gradskom parku danas je obeležena je 104. godišnjica od proboja Solunskog fronta.

Vence su položile delegacije: Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Leskovca, Jablaničkog upravnog okruga, Narodnog muzeja Leskovac, SUBNOR-a i Saveza potomaka ratnika 1912-1920.

Delegaciju grada Leskovca činili su zamenik predsednika Skupštine Oliver Antanasijević, koji se obratio skupu, i Vladimir Branković, zamenik sekretara Skupštine grada Leskovca:

„Kada je front probijen ništa više nije moglo da stane na put srpskoj vojsci koja vrlo brzo izbija do Skoplja, 4.oktobra oslobađa Vranje, 7.oktobra Leskovac, 12.oktobra Niš, odakle kreće dalje prema Beogradu i još dalje sve do konačnog sloma sila osovine.

Narod Leskovca je uvek znao da ceni žrtve koje su pale za njegovu slobodu i bio je svestan veličine pobede srpske vojske 1918. godine. Zato je 1927. godine i podignut ovaj spomenik u čast srpskog vojnika, junaka mnogih bitaka, kao simbol srpske hrabrosti, odlučnosti i tradicije.

Hvala mu, a hvala i vama koji ste se danas okupili, da se zajedno podsetimo slavne prošlosti.

Svim palim za slobodu Srbije, neka je večna slava i hvala!“

Check Also

Slike dana: Svi putevi vode preko Leskovca

Objektivom našeg vernog čitaoca nastale su ove prelepe fotografije, šestog oktobarskog dana. Kažu da svi …

Оставите одговор