Početna / Opštine / Bojnik / U leskovačkim selima pomor pčela zbog prskanja voća jakim pesticidima
Reklama

U leskovačkim selima pomor pčela zbog prskanja voća jakim pesticidima

Reklama

Nedavni pomor pčela ponovo je otvorio pitanje odgovornosti za ove, ne tako retke incidente. Nadležni traže da se trovanje pčela treba tretirati kao krivično delo.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, navodi da se godišnje prijavi izmedju 2 i 3.000 uništenih ili oštećenih košnica. Pčelari za to uglavnom krive voćare, koji, kažu, koriste nedozvoljena hemijska sredstva.

„Radi se o ogromnoj šteti, koja je verovatno i veća, jer je mnogi pčelari ne prijavljuju, pošto smatraju da nema svrhe, pošto za takve slučajeve nikakva naknada štete nije predvidjena.“

Živadinović smatra da se rešenje ipak mora pronaći, aludirajući pre svega na obuku voćara , ali dodaje i da će slični incidenti nastaviti da se ponavljaju, pošto važeće kazne nisu dovoljno rigorozne.

„Trovanje pčela treba proglasiti za krivično delo, dodaje on i naglašava da je bilo kakva primena insekticida u vreme cvetanja voćaka, neprihvatljiva. Rukuje se preparatima koji nisu registrovani, a voćari retko nadju za potrebno da o planovima za tretiranje biljaka obaveste pčelare, a to bi donelo pozitivne promene, ocenjuje Živadinović.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Saniran kvar i sređen teren u ulici Maksima Gorkog

Nakon normalizacije vodosnabdevanja u Vlasotincu, ekipe JKP „Vodovod“ angažovane su na saniranju kvarova na vodovodnoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *