Početna / DRUŠTVO / U kasarni u Donjem Sinkovcu obeležen Dan 3. Centra za obuku defileom jedinica i izložbom opreme i tehnike
Bilbordi

U kasarni u Donjem Sinkovcu obeležen Dan 3. Centra za obuku defileom jedinica i izložbom opreme i tehnike

Sedmi oktobar, dan kada je, u Velikom ratu oslobodjen Leskovac, kao svoj praznik, obeležava i 3. Centar za obuku u Kasarni “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu.

Proslavljen je uz defile jedinica,  izložbu opreme i taktičko-tehničkih sredstava, dodelom spomenica i plaketa, kulturno-umetničkim programom i zajedničkim ručkom.

“Sloboda malih naroda, jača je sila od nasilja velikih i moćnih“, zapisao je posle Kolubarske bitke, češki kaplar Ervin Kiš,  odajući priznanje hrabrosti srpskih vojnika i to je samo jedan od  članaka, koji su tih godina osvanjivali u svetskoj štampi. Citirajući neke od njih, komandant 3. Centra za obuku, pukovnik Siniša Nikolić, podsetio je da je naša , poput vojske malo kog naroda, još nekoliko puta morala da se lati oružja kako bi branila svoju otadžbinu. Poslednji put, pre dvadeset godina, kada je slavnu tradiciju predaka, u ovom kraju nastavila 549. Motorizovana brigada, iz koje je izrastao Centar za obuku u Donjem Sinkovcu.

U proteklih godinu dana, on je, u skladu sa svojom namenom, radio na obučavanju i usavršavanju  najmladjih pripadnika Vojske Srbije, rezervnog sastava i lica starija od 3o godina, koja nisu služila vojni rok:

–            Izvršili smo preko sto gadjanja iz pešadijskog naoružanja, sa više od 3.5oo hiljade učesnika i to sa vrlo dobrom prosečnom ocenom. Realizovali smo 12 marševa na deset i 14 marševa na 2o kilometara, pod punom ratnom opremom i taktičkom pretpostavkom i tako prešli preko 4oo kilometara po Jablaničkom okrugu. Nismo zaboravili ni da je Vojska potekla od naroda, pa smo organizovali, u više navrata, akciju “Lekar na selu“, u najudaljenijim delovima okruga, kako bismo pružili pomoć starim i iznemoglim žiteljima. Za to smo dobili najvredniju nagradu, osmeh na njihovim licima.

Od pripadnika jedinice je, tokom godine, tokom dobrovoljnog davalaštva, prikupljeno 57 jedinica krvi, a sa 1oo.ooo dinara, 3. Centar je učestvovao u različitim humanitarnim akcijama, podsetio je pukovnik Nikolić, dodajući da najveći potencijal  jedinice predstavljaju ljudi, njihov profesionalizam, osposobljenost,  dobri medjuljudski odnosi , solidarnost i medjusobno uvažavanje. Izgradjen je kvalitetan sistem komandovanja i racionalni načini korišćenja raspoloživih resursa. Na osnovu ovih rezultata, smatramo da nismo obrukali pretke i Vojvodu Petra Bojovića čije ime kasarna nosi, istakao je Nikolić.

Vojnicima, gostima i posetiocima, a medju njima je bilo najviše učenika osnosnih i srednjih škola iz Leskovca, obratio se i pukovnik Slaven Bošković, iz Komande za obuku. Potom su porodicama poginulih pripadnika 549. Motorizovane brigade, podoficirima, oficirima i vojnim nameštenicima, uručene plakete, medalje za zasluge i rešenja o nagradnim odsustvima.

Današnju svečanost upriličili su članovi Kulturno-umetničkog društva Lemind, a domaćin se potrudio da za sve goste obezbedi po porciju vojničkog pasulja.

S. Ć.

Pogledaj takodje

Načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić čestitao Savindan

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić čestitao je danas Savindan. -U svoje lično ime svim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *