Tradicija karnevala u Leskovcu duga skoro jedan vek

Bele poklade-Narodni muzej Leskovac

Prvi karneval u Leskovcu održan je 1929. godine, a ovaj praznik života, radosti i veselja, sa prekidima se slavi i danas

U organizaciji Sportskog kluba ”Momčilo”, prva karnevalska povorka gradskim ulicama prošetala je 17. marta 1929. godine, a tema karnevala bila je ”Ženidba Kraljevića Marka”.

Na oduševljenje brojnih Leskovčana, povorka prerušena u barjaktare, stare svatove, zvanice, te Kraljevića Marka i njegovu nevestu u fijakeru, prošetala je ulicama grada, praćena muzikom.

Kolege iz ” Leskovačkog glasnika” su to ovako opisale:

”Osvanuo je pravi proletnji dan, Nebo nasmejano, dan bez vetra. Još od rane zore, primećuje se žurba nekih mladih ljudi. Poslednje pripreme privode se kraju. Da nije kakva fudbalska utakmica? Ne. Ali, ipak su to članovi S.K. ”Momčilo”. Jeste, ali ovom prilikom su zauzeti drugim poslom. Po ugledu na Beograd, i oni su pristupili oživljavanju naše stare prošlosti. Priredili su Ženidbu Kraljevića Marka, istina ne u onim razmerama, kao što je Beograd dao, ali su ipak izveli uspešnu karnevalsku procesiju, koja nosi obeležje poznatih običaja o pokladama. Gotovo ceo Leskovac je bio na nogama još pre dva časa. Po ulicama nestrpljivo se šeta i očekuju zvuci muzike, koja će objaviti polazak svatova. Mladost, starost, deca, sve je to u naročitom raspoloženju i čine jednu opštu gomilu sa jednom jedinom željom, da što bolje vide visoke svatove”.

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *