Početna / DRUŠTVO / TON sa partnerima počinje uređenje Digitalnog muzeja, svečano otvaranje 31. avgusta

TON sa partnerima počinje uređenje Digitalnog muzeja, svečano otvaranje 31. avgusta

Turistička organizacija grada Niša kao korisnik prostora Digitalnog muzeja u Tvrđavi, u saradnji sa Klasterom urbanog planiranja koji će obaviti arhitektonsko – građevinske radove na objektu, Matematičkim institutom SANU i ARhiMedia group – Elektronski fakultet koji obezbeđuju opremu i aplikacije i koji će kroz digitalizaciju i primenu informacionih tehnologija omogućiti promovisanje turističkih atraktivnosti Niša i okoline.

Saradnja počinje 10.8. a plan je da se objekat svečano otvori 31.8.2020.godine.

Digitalni muzej u Nišu, kao jedna od stalnih izložbenih postavki Narodnog muzeja u Nišu, realizovana je 24. avgusta 2015. godine u zgradi bivšeg turskog arsenala u Niškoj tvrđavi. Prateći, savremeni trend osnivanja nteraktivnih model muzeja u Evropi, kod edukatora u Narodnom muzeju Niš, javila se ideja da, u saradnji sa Elektronskim fakultetoma iz Niša, osmisle, organizuje i realizuje savremeni edukacijski program muzeja, uz pomoć informacionih tehnologija. Tako je 24. avgusta 2015. godine realizovana prva postavka Digitalnog muzeja u adaptiranom prostoru turskog arsenala u Niškoj tvrđavi.

Postavka Digitalnoig muzeja u Nišu nastoji da kroz trodimenzionalnu animaciju prikazuje deo istorijskog i kulturnog nasleđa grada Niša i njegovu viševekovnu istoriju, počev od neolita, preko antičkog Naisusa, srednjevekovnog Niša, Niša s početka 20. veka veka i perioda kada je o. bio vojna prestonica Srbije u prvim godinama Prvog svetskog rata.

Postavljanje digitalnog muzeja u umetničkom paviljonu u tvrđavi biće povremeno dopunjena, jer Narodni muzej u Nišu raspolaže velikim brojem istorijskih spomenika i eksponata koje na ovakav način treba prikazati.

Pogledaj takodje

Uhapšen zbog tuče u ugostiteljskom objektu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su M. M. (1986) iz ovog grada zbog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *