Home / DOGAĐAJI / Svetski dan zaštite životne sredine obeležen zajedničkom akcijom učenika iz Vlasotinca i Gornjeg Prisijana
hotel bell

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen zajedničkom akcijom učenika iz Vlasotinca i Gornjeg Prisijana

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji osnovnih škola„Siniša Janić“ i „Božidar Miljković“ i Gljivarskog društva „Rujnica“ ove godine učenici i prosvetari dve škole su na poseban način 5. juna obeležili Svetski dan zaštite životne sredine.

Toga dana je u Gornjem Prisjanu u bilo živo, veselo, razigrano i sve ispunjenio dečjom radošću i smehom. Pedesetak učenika četvrtog razreda iz OŠ “Siniša Janić“ sa svojim učiteljicama direktorom škole Goranom Mitićem posetili su drugare u Gornjem Prisjanu, u podnožju Suve planine. To jeistovremeno bila prilika da zajedno sa članovima Gljivarskog društva “Rujnica“ iz Vlasotinca, na originalan način obeleže Svetski dan zaštite životne sredine.

Jutarnje druženje i upoznavanje počelo je u školskom dvorištu. Starije prosvetare i meštane sve to je na trenutak podsetilo na vreme kada je u školi „Božidar Miljković“ bilo puno đaka, kada se dvorištem orila dečja graja i smenjivale igre na velikom odmoru.

Nakon prezentacije o značaju gljiva za život na zemlji, koju je obavila Sunčice Jović, direktorka škole i predstavnica Udruženja „Rujnica“ povorka veselih mališana je krenula u šetnju obilazeći okolinu sela. Meštani zaseoka Makovište ne pamte da su u skorije vreme videli lepšu sliku vesele i razdragane dece.
Željni druženja, pronalaženja što raznovrsnijih gljiva i istraživanja okoline, učenici su sa zadovoljstvom ovo druženje doživeli kao priliku da upoznaju jedni druge i saznaju koliko se razlikuju navike i obaveze dece koja žive u selu i gradu.

Igrala su se deca na poljima maka, trčala u susret vetru, tragala za najrazličitijim gljivama, slikala se i stvorila trajna prijateljstva.

„Kao da su svo zajedno želela da poruče svima nama da čuvamo ovo što imamo da bi nam život na Zemlji bio lepši, veseliji i srećniji, da naučimo da cenimo sve što nas okružuje i ulepšava nam svet, da postoje stvari koje se ne mogu kupiti, koje nam niko ne može pokloniti ponovo i da je naša obaveza da im ostavimo što čistiju planetu“, kaže direktorka Sunčica Jović.

Zajednička poruka poruka osnovaca iz Gonjeg Prtisjana i Vlasotinca je da zaštitimo planetu, zaštitimo livade, trave, cveće,reke, mora, okeane, brda i doline, da zaštitimo sela i gradove, puteve i mostove, da zaštitimo naše živote i živote budućih naraštaja i da zaštitimo svoje zdravlje čuvajući životnu sredinu. Čuvajmo planetu i sačuvajmo sebe!

Goran Mitić. direktor Osnovne škole „Siniša Janić“ je istakao da su naiiščli na izuzetno gostoprimstvo domaćina, da je za decu to bio nezaboravan dan i da će uskoro škola u Vlasotincu ugostiti decu iz Gornjeg Prisjana.

Check Also

Fontana ne radi zbog oštećenih plastičnih creva : Zamena u toku

Fontana na Gradskom trgu, složio se i gradonačelnik, od početka nije radila kako valja. Tačnije, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.