Početna / DRUŠTVO / Svetski arheolozi u Narodnom muzeju sređuju arheološki materijal sa lokaliteta Svinjarička Čuka

Svetski arheolozi u Narodnom muzeju sređuju arheološki materijal sa lokaliteta Svinjarička Čuka

Prve dve nedelje aprila 2019. godine, međunarodna ekipa arheologa iz Austrije, Nemačke, Engleske i Srbije boraviće i radiće u Narodnom muzeju u Leskovcu na detaljnijoj analizi i 3D skeniranju izuzetno obimnog arheološkog materijala koji je prikupljen za vreme arheoloških iskopavanja na lokalitetu Svinjarička Čuka u selu Štulac u avgustu i septembru 2018. godine.

Saradnja na projektu „Pusta Reka“ je uspostavljena između Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju iz Beča na čelu sa direktorkom dr Barbarom Horejs, Arheološkog Instituta u Beogradu i dr Aleksandrom Bulatović i Narodnim muzejem u Leskovcu, ispred koga je kustos arheolog Vladimir Stevanović, rukovaoc Praistorijske zbirke, u koju je smešten pomenuti materijal.

„U toku je detaljna obrada materijala sa iskopavanja, te njena determinacija i identifikacija. Razni fragmenti keramičkih posuda se identifikuju, obrađuju i zatim, ukoliko je to moguće, spajaju natrag u prvobitnu konstrukciju posude. Takođe je u toku i obrada osnovnih kamenih sirovina, ali i nalaza od obrađenog kamena, kako bi se identifikovale potencijalne kamene alatke. Jedan deo tima vrši 3D skeniranje nalaza koji se ističu svojim značajem. Sve ovo, doneće nam potrebne informacije o horizontima naseljavanja i različitim hronološkim periodima zastupljenim na novootkrivenom ahreološkom lokalitetu Svinjarička Čuka u Štulcu. Narodni muzej u Leskovcu ima privilegiju da tako veliki broj stručnjaka sinhronizovano radi na determinaciji arheološke građe jednog ovako značajnog lokaliteta, na čelu sa Institutom za orijentalnu i evropsku arheologiju i Arheološkim institutom iz Beograda.“ – kazao je kustos arheolog Vladimir Stevanović.

Očekuje se da će ista ekipa arheologa i ove godine nastaviti kampanju na lokalitetu u Štulcu i donese nova otkrića kada je u pitanju praistorija Leskovačke kotline, ali i celog Balkanskog poluostrva.

Pogledaj takodje

Radovi petoro lekara Opšte bolnice Leskovac na Kongresu Udruženja kardiologa Srbije

Na 22. kongresu Udruženja kardiologa Srbije sa međunarodnim učešćem koji se održava od 17. do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *