Početna / DRUŠTVO / Svetski arheolozi u Narodnom muzeju sređuju arheološki materijal sa lokaliteta Svinjarička Čuka
Dionis Restoran Leskovac

Svetski arheolozi u Narodnom muzeju sređuju arheološki materijal sa lokaliteta Svinjarička Čuka

Prve dve nedelje aprila 2019. godine, međunarodna ekipa arheologa iz Austrije, Nemačke, Engleske i Srbije boraviće i radiće u Narodnom muzeju u Leskovcu na detaljnijoj analizi i 3D skeniranju izuzetno obimnog arheološkog materijala koji je prikupljen za vreme arheoloških iskopavanja na lokalitetu Svinjarička Čuka u selu Štulac u avgustu i septembru 2018. godine.

Saradnja na projektu „Pusta Reka“ je uspostavljena između Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju iz Beča na čelu sa direktorkom dr Barbarom Horejs, Arheološkog Instituta u Beogradu i dr Aleksandrom Bulatović i Narodnim muzejem u Leskovcu, ispred koga je kustos arheolog Vladimir Stevanović, rukovaoc Praistorijske zbirke, u koju je smešten pomenuti materijal.

„U toku je detaljna obrada materijala sa iskopavanja, te njena determinacija i identifikacija. Razni fragmenti keramičkih posuda se identifikuju, obrađuju i zatim, ukoliko je to moguće, spajaju natrag u prvobitnu konstrukciju posude. Takođe je u toku i obrada osnovnih kamenih sirovina, ali i nalaza od obrađenog kamena, kako bi se identifikovale potencijalne kamene alatke. Jedan deo tima vrši 3D skeniranje nalaza koji se ističu svojim značajem. Sve ovo, doneće nam potrebne informacije o horizontima naseljavanja i različitim hronološkim periodima zastupljenim na novootkrivenom ahreološkom lokalitetu Svinjarička Čuka u Štulcu. Narodni muzej u Leskovcu ima privilegiju da tako veliki broj stručnjaka sinhronizovano radi na determinaciji arheološke građe jednog ovako značajnog lokaliteta, na čelu sa Institutom za orijentalnu i evropsku arheologiju i Arheološkim institutom iz Beograda.“ – kazao je kustos arheolog Vladimir Stevanović.

Očekuje se da će ista ekipa arheologa i ove godine nastaviti kampanju na lokalitetu u Štulcu i donese nova otkrića kada je u pitanju praistorija Leskovačke kotline, ali i celog Balkanskog poluostrva.

Pogledaj takodje

U Srbiji 289 novoobolelih, preminulo još 6 osoba

U psolednja 24 časa u Srbiji je od posledica izazvanih Korona virusom preminulo još 6 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *