Home / DOGAĐAJI / Svestski dan Roma-naroda koji sporo menja navike, ali sve više teži integraciji u zajednicu
hotel bell

Svestski dan Roma-naroda koji sporo menja navike, ali sve više teži integraciji u zajednicu

Tradicionalnim prijemom za predstavnike Romske zajednice, grad Leskovac obeležio 8. april, Svetski dan Roma.

Rom znači čovek, sa svim pripadajućim pravima, privilegijama i obavezama. Srpski Romi, samo su jedna od manjina, čijim pripadnicima se, kao i većinskom narodu, omogućava da se školuju i leče o trošku države, zapošljavaju i samozapošljavaju uz podršku, te stvaraju sebi bolje životne uslove. Povratna sprega često nefunkcioniše, zbog jakih tradicionalnih uverenja i običaja, ali se i na tom planu stvari drastično menjaju na bolje, ocenjeno je na današnjem prijemu.

– Grad Leskovac izradio je strateška dokumenta za urbanističko uređenje romskih naselja, a počela su i konkretna ulaganja. Asfaltiraju se ulice, sređuje kanalizacija, investira u sportske terene i dečja igrališta, a najugroženijim romskim porodicama su, samo u prošloj godini, stigli paketi pomoći u hrani i higijenskim sredstvima. Leskovac je jedan od retkih gradova koji ima i finansira Dom kulture Roma, istakla je zamenica gradonačelnika, Ana Janković Stojanović.

U samom gradu, prema raspoloživim podacima živi oko 8.000, a u okolnim mestima još oko 4.000 Roma, što čini blizu 6 procenata od ukupnog broja stanovnika. Zato se, kroz različite projekte i programe radi na podizanju nivoa kvaliteta života ove nacionalne manjine. Tako su u Leskovcu zaživele aktivnosti na inkluziji Roma u zajednicu, a nedavno su podeljeni sertifikati i oprema Romkinjama, koje su uspešno prošle start ap obuku za samozapošljavanje i zapošljavanje.

– Takođe, bićemo među 11 gradova i opština, u kojima će biti organizovana prevalifikacija i edukacija Roma, od strane Udruženja ASB i IDCM. Ona, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, realizuju program sa ciljem podizanja nivoa inkluzije i zapošljavanje Roma, uz podršku države i Nemačke razvojne banke KFW. Na sličnim projektima, tek imamo nameru da radimo, najavila je zamenica Janković Stojanović, izrazivši žaljenje što Romi svoj praznik ni ove godine neće moći da obeleže na tradicionalan način.

Zahvalivši na čestitkama, direktor Doma kulture Roma, Srećko Živković je istakao da se i romska zajednica ponaša u skladu sa preporukama i poštuje mera zaštite, te masovnih okupljanja i veselja neće biti. On je dodao da se na prvo mesto moraju staviti život i zdravlje i u skladu sa tim pozvao pripadnike romske nacionalne manjine da se odazovu vakcinaciji, koja je za ovu populaciju zakazana za ponedeljak, 12. april.

Check Also

Rode odmarale, Hitna pomoć imala 17 kućnih poseta i 46 pregleda

Rode su odmarale u danu za nama. Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 časa u …

Оставите одговор