Početna / KULTURA / Svečanom akademijom obeleženo 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja u Leskovcu

Svečanom akademijom obeleženo 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja u Leskovcu

U Narodnom pozorištu danas je održana Svečana akademija povodom 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja u Leskovcu.

Narodni Muzej osnovan je 1948. godine u kući Bore Dimitrijevića Pikse. Od tada pa do danas on kontinuirano afirmiše kulturno istorijsku baštinu Leskovačkog kraja i doprinosi opštem razvoju sredine na koju deluje.

Osvrćuči se na sve ono sto je Narodni muzej uradio u prethodnih sedamdeset godina direktorka ove instutucije kulture, Mira Ninošević još jednom je podsetila na sva dostignuća.

„Ovo je ustanova koju su Država Srbija i njen narod osnovali pre sedamdeset godina kako bi sačuvali od zaborava sve ono što se tokom godina dešavalo. Sva materijalna i kulturna baština sačuvana je na jednom mestu. Pod okrilje našeg muzeja, kako bi buduće generacije bile upoznate sa istorijom našeg naroda. On afirmiše kulturno blago leskovačkog kraja i popularišući ga, doprinosi opštem razvoju okrženja. U sklopu muzejske zgrade , su dve likovne galerije, sala za naučne skupove i biblioteka, kao i objekti eksterne delatnosti: Gradska kuća u Leskovcu, Spomen kuća Koste Stamenkovića, Tekstilni muzej u Strojkovcu i Arheološki lokalitet Caričin grad.U okviru izdavačke delatnosti muzej štampa značajna dela za očuvanje kulturno istorijske baštine, a od 1961. godine izdaje godišnji časopis „Leskovački zbornik. Kruna našeg rada je dobijanje još jedne oktobarske nagrade Grada Leskovca koja potvruđuje značaj koji ima u životu lokalne zajednice i u kulturnoj misiji Juga Srbije“.

„U toki svog sedamdesetogodišnjeg postojanja Narodni muzej u Leskovcu je prikupio, obradio i u svoje depoe smestio više od 40.000 muzejskih predmeta. Svi oni svedoče o istoriji ovog kraja, koja je jako bogata, i koju ostavljamo u svedočanstvo sadašnjoj i budućim generacijama – kazao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i prof. dr Momčilo Pavlović, kao i episkop Vranjski Pahomije Gačić.

Muzeji su mesta vraćanja samome sebi, mesta utemeljenja, kolektivnog i ličnog prepoznavanja a naš muzej je institucija koija ima dugu i bogatu istorijsku prošlost koju ostavljamo u nasleđe budućim generacijama.

I.D.

Pogledaj takodje

VARALE LESKOVČANE: Lakovernim sugrađanima skidale crnu magiju pa ih pokrale

Policijska uprava Leskovac Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu uhapsili su A. M. (1998), J. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *