hotel bell

Stavke koje će vam olakšati kupovinu prvog stana

Planirate da kupite prvi stan na kredit –  noćna mora za većinu ljudi!

Kupovina prve nekretnine predstavlja mnogo više od jednostavnog potpisivanja ugovora, jer neretko podrazumeva i dileme poput da li postoje neki skriveni troškovi i da li su sve procedure ispravno sprovedene.

Kako informisanost i poznavanje sistema čine stvari lakšim, u narednim redovima ćemo sa vama podeliti korisne trikove u vezi kupovine prvog stana – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

#1 Poreske pogodnosti prilikom kupovine prvog stana – koje poreze ne morate da platite?

Neinformisanost prilikom kupovine prve nekretnine vas može bespotrebno koštati!

Naime, prvo se upoznajte sa zakonskom regulativom i aktuelnim izmenama, pa tek onda pogledajte oglase za nekretnine, jer se mnoge stvari menjaju iz godine u godinu. 

Važno je da znate da postoje različite vrste poreza prilikom kupovine stana:

  • Porez na promet ili prenos apsolutnih prava
  • Porez na imovinu
  • Porez na kapitalnu dobit
  • Povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana

Poslednja stavka se odnosi na poresku olakšicu – ukoliko niste posedovali druge nepokretne imovine pre ove, i ispunjavate sve propratne zakonske norme i uslove, možete iskoristiti pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na dodatnu vrednost za kupce prve imovine.

Ključno je da znate za ovu vrstu olakšice, jer se može desiti da vas nadležni organi o tome dodatno ne obaveste, i na taj način “preskoče” prilikom refundiranja PDV-a.

Za ostvarenje ove poreske povoljnosti morate biti punoletno fizičko lice, kao i državljanin Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem na istoj teritoriji. Uz to, nužno je da niste imali druge nekretnine u državi, do dana overe ugovora o kupoprodaji.

Ovo ćete dokazati potvrdom od Uprave prihoda da ne posedujete nekretninu, odnosno da niste zavedeni kao poreski obaveznik.

Ovi uslovi se odnose i na članove domaćinstva sa kojima ćete živeti, odnosno na bračnog partnera, decu ili roditelje.

Refundiranje PDV-a od 10% je omogućeno za prostor do 40 kvadrata, a dodatnih 15 kvadrata se ostvaruje po svakom članu porodicu ako nema prepisanu imovinu na svoje ime i ako je punoletan.

Začkoljica može ležati u sledećem – ukoliko kupujete stan od investitora, obavezno proverite da li ima registrovani u firmu. U suprotnom, on se neće naći u sistemu PDV-a, što automatski znači da vi gubite pravo na ovu poresku olakšicu.

#2 Subvencije za kupovinu prvog stana

Država je omogućila subvencije za majke sa decom koja su rođena posle 1. januara 2022. godine u iznosu do 20.000 eura

Ključno je da na početku napomenemo da neće svaka subvencija biti maksimalnih 20.000 eura, već da će nadležni organi izvršiti prethodnu procenu stanja, te na osnovu nje odrediti koliko im je potrebno za komforan prvi dom.

Kako bi konkurisale za ovu subvenciju, majke moraju ispuniti sledeće uslove – da su državljanke Republike Srbije, kao i da imaju stalno prebivalište na istoj teritoriji. Pored toga i datuma rođenja, potrebno je da na dan podnošenja zahteva (zajedno sa svojim zakonskim ili vanbračnim partnerom) imaju prihode u visini ispod 2 prosečne plate.

Ovo pravo mogu iskoristiti sve majke koje ispunjavaju prethodno navedene uslove do momenta kada dete navrši 12 meseci, tj. 1 godinu života.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je još navelo i da su novčana sredstva u ovom slučaju bespovratna, kao i da će ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke. 

Ova imovina ne može biti predmet prodaje narednih 5 godina od momenta kada osoba stekne vlasništvo nad njom.

Subvencija za kupovinu ili izgradnju kuće 

Ove subvencije nisu isključivo predviđene za kupovinu stana, već se mogu iskoristiti za kupovinu ili izgradnju kuće – što zapravo može biti i povoljnija opcija.

Kako cene nekretnina obično variraju od lokacije, u određenim delovima zemlje je neretko i povoljnije izgraditi ili kupiti kuću nego stan. U tom kontekstu, subvencije za kuću u iznosu od 20.000 eura će predstavljati drastično veće učešće u ukupnoj ceni.

Ako planirate da osnujete porodicu sa više od 3 člana, možda bi povoljnije i mudrije bilo da razmislite o kupovini kuće na selu – tako ćete imati više prostora, bićete udaljeni od urbane sredine i užurbane svakodnevnice, a takve okoline su “zdravije” za odgajanje dece.

Uz to, celokupna investicija će vas izneti manje novca.

Pre nego što finalizirate odluku, savet stručnjaka jeste da svakako dobro prostudirate tržišne trendove, a pogotovo tržište nekretnina na jugu Srbije.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i razumljiv, te da smo uspeli da vam predstavimo sve relevantne informacije kako bi vaša kupovina prvog stana protekla glatko, bez muke – Želimo vam puno sreće u budućnosti!

Check Also

Dvadesetpet nije samo broj: Žene žrtve nasilja su nečije majke, ćerke, sestre…

Još jedan 25. novembar, Dan aktivizma protiv nasilja nad ženama, Srbija dočekuje sa crnim bilansom: …

Оставите одговор