Početna / DRUŠTVO / Šta vas očekuje ako odlučite da letujete u Grčkoj – tačne i proverene informacije

Šta vas očekuje ako odlučite da letujete u Grčkoj – tačne i proverene informacije

Nekoliko novih informacija iz Grčke za naše turiste.

• NIJE TAČNO da putnici u Grčku od 15.06. neće moći da uđu ukoliko se u automobilu nalaze više od dve punoletne osobe (vozač i jedan putnik). 

U pitanju je trenutni zakon koji se odnosi na pravna lica – na turističke kompanije koje se bave prevozom i iznajmljivanjem automobila, a ne na fizička lica koja svojim automobilima idu za Grčku.

Što se tiče turističkih autobusa grčki zakon navodi „Ograničavanje maksimalnog broja putnika dozvoljeno u skladu sa važećim zakonom se revidira u skladu sa epidemiološkom situacijom“ što znači da kako epidemija bude slabila tako će se i ove mere popuštati

Po trenutnom zakonu „svi turistički autobusi za javnu upotrebu i posebni otvoreni ili zatvoreni gradski turistički autobusi mogu da prevoze putnike do 50% maksimalnog broja putnika po obezbeđenom vozilu“.

• NIJE TAČNO da ćete morati da platite 2.100 evra ako dobijete Covid-19 u Grčkoj. Ovakve izjave ne potiču iz Grčke i nisu prenešene u grčkim sredstvima informisanja.


Nevezano za to što Srbija nije potpisala sporazum sa Grčkom o međusobnom lečenju, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prenose:

Ukoliko se tokom boravka u inostranstvu državljanin Srbije inficira virusom Covid-19, on ostaje u toj zemlji u koju je otputovao, gde se i sprovodi postupak dijagnostikovanja i lečenja posledica nastalih od koronavirusa, a sve o trošku države u kojoj boravi.

U Republici Srbiji, za strane državljane, to je regulisano članom 239. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Za sve druge bolesti je potrebna potvrda RFZO-a ako ta država ima sa nama sporazum, ili sami građani plaćaju lečenje“.


• S. Makedonija se još nije zvanično oglasila kada će otvoriti granice, ali se očekuje da se usaglasi sa Grčkom i otvori ih najkasnije do 15. juna.

• Grčka je danas mirisala na kafu, jer su danas otvoreni kafići i taverne, a na slici možete videti kako to izgleda u Solunu i Atini. Veoma se vodi računa o higijeni. Svaki sto poseduje dezinfekciono sredstvo, konobari nose maske.

Photo: grckainfo.com -Solun danas

Pričalo se da će stolovi morati biti udaljeni, međutim na ovim fotografijama iz Soluna toga nema (ili bar ne deluje tako). Dozvoljava se po jedna osoba na 2 m², dok za svakim stolom može sedeti do šest osoba, osim ako nije u pitanju porodica sa maloletnom decom (tada je dozvoljeno više od 6).

Photo: grckainfo – Atina danas

• Danas takođe nakon više od dva meseca stanovnici koji žive na kopnu mogu putovati na ostrva (brodom ili avionom)

• Hoteli i smeštajne jedinice širom Grčke dobili su ovih dana zdravstvene protokole kojih će morati da se pridržavaju. Neće im biti lako, traži se od njih da poštuju veliki broj smernica i uputstava. 

• Na nekim od ostrva počele su vežbe za pripremu dolaska turista: rade se provere spremnosti i obuka zdravstvenog osoblja u slučaju da neko od turista dobije Covid-19. 

• U nedelju uveče u Grčkoj su potvrđena samo dva nova zaražena pacijenta.

• U 21 avionu i 2.236 putnika koji su u Atinu stigli iz inostranstva između 13. i 20. maja, samo jedan putnik je bio pozitivan na Covid-19.

• Usled veoma uspešne borbe sa pandemijom, Nemački turoperatori označavaju Grčku kao veoma bezbednu destinaciju za letovanje. Primećuje se i značajan porast rezervacija za Grčku, Balearska ostrva i Portugaliju.

Izvor: grckainfo

Pogledaj takodje

Ove jeseni intenzivniji radovi na sanaciji puteva u Medveđi

Ovih dana otpočele su intenzivnije aktivnosti na sanaciji lokalne putne mreže na području opštine Medveđa. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *