Home / DRUŠTVO / Šta odgovoran vlasnik kućnog ljubimca mora da zna?
hotel bell

Šta odgovoran vlasnik kućnog ljubimca mora da zna?

Svi vlasnici kućnih ljubimaca su se u jednom trenutku zapitali kako da budu dobri i odgovorni vlasnici. Verovatno ste iskusili onu poznatu anksioznost koja dolazi sa pitanjem da li radite dobar posao i šta možete učiniti da se bolje brinete o svojim kućnim ljubimcima.

Ako tražite savete, trikove i korake kako da budete odgovoran vlasnik srećnog i zdravog kućnog ljubimca, došli ste na pravo mesto. Šta uopšte znači biti odgovoran vlasnik kućnih ljubimaca? Kako svi možete bolje da radite na tome da vaši kućni ljubimci budu srećni i zdravi? Čitajte dalje da biste saznali.

Šta treba da zna odgovoran vlasnik kućnih ljubimaca?

Biti vlasnik kućnog ljubimca – bilo psa, mačke ili malog sisara – divna je privilegija. Kućni ljubimci unose radost i ljubav u naš život. Ali u isto vreme vi ste odgovorni za to da kućni ljubimac bude srećan i zdrav, a biti odgovoran vlasnik kućnog ljubimca je obaveza za ceo život.

Biti najbolji prijatelj kućnog ljubimca donosi puno odgovornosti! Vlasništvo kućnih ljubimaca ozbiljna je obaveza koja zahteva vreme i energiju. Pored zadovoljavanja osnovnih potreba vašeg ljubimca, postoje i neka izuzetno važna pravila odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima koja morate znati.

Odgovorni ste za to da vaš ljubimac ima:

 • priliku da izrazi svoje prirodno ponašanje,
 • zdravu ishranu i pristup svežoj vodi,
 • udobno mesto za odmor,
 • redovnu šetnju i vežbu,
 • zaštitu od stresa, bolesti, povreda.

Iako ne postoji jedan pravi način da budete dobar vlasnik kućnih ljubimaca, postoje određene stvari koje svi dobri i odgovorni vlasnici rade. Evo načina na koje možete pravilno da se ponašate prema svom kućnom ljubimcu i budete odgovoran vlasnik.

Zdravlje vašeg kućnog ljubimca

Kućni ljubimci vam ne mogu reći kada se ne osećaju dobro. Zbog toga je vaša odgovornost da kao vlasnik kućnog ljubimca vodite računa o njegovom zdravlju.

Pored redovnih veterinarskih pregleda, svog kućnog ljubimca morate poznavati dovoljno dobro da biste primetili bilo kakve promene u ponašanju ili izgledu koje mogu ukazivati na to da ima zdravstveni problem.

Odgovorni ste za to da vaš ljubimac dobije:

 • godišnje vakcine,
 • redovno preventivno lečenje od parazita,
 • godišnje/opšte zdravstvene provere,
 • stomatološki pregled i negu,
 • konsultacije sa veterinarom kada je vaš ljubimac bolestan/povređen.

Međutim, zadovoljavanje medicinskih potreba vašeg kućnog ljubimca znači više od pukog odlaska veterinaru. Ne zaboravite na sterilizaciju i kastraciju. Ako niste odgajivač, sterilizacija ili kastracija vašeg ljubimca  jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti kao odgovoran vlasnik.

Da li ste svesni koliko miliona (da, MILIONA!) mačaka i pasa svake godine bude uspavano usled toga što ih azili više ne mogu zadržati? Da li znate da životinje koje nisu sterilisane/kastrirane ponekad mogu biti podložne određenim vrstama raka i problema u ponašanju? Eto, sad kad znate koliko je važna sterilizacija i kastracija!

Pokušajte da se pozabavite svim aspektima zdravlja vašeg ljubimca. Budite pažljivi i budite puni ljubavi. Na kraju, vašem ljubimcu je potreban vlasnik koji će ga voleti i koji će mu biti podrška u svakom pogledu, posebno kada je reč o zdravlju.

Nega kućnih ljubimaca

Različiti kućni ljubimci imaju različite potrebe za negom, a na odgovornom vlasniku je da ih poznaje i ide u korak s njima. Nega kućnih ljubimaca  podrazumeva redovno četkanje, kupanje, skraćivanje noktiju, šišanje, sređivanje ušiju, negu zuba.

Pravilna nega kućnih ljubimaca ponekad zahteva više vremena, ali će kućni ljubimci umeti da cene sve što činite za njegovo zdravlje, a uz srećnog i zadovoljnog ljubimca ćete i vi sasvim sigurno uživati.

Hrana za kućne ljubimce

Odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca uložiće vreme i trud da se upoznaju sa prehrambenim potrebama svojih kućnih ljubimaca. Vašem kućnom ljubimcu je potrebna odgovarajuća količina hrane, a ta hrana mora biti visokokvalitetna, kako bi vaš ljubimac bio zdrav. Odgovoran vlasnik posavetovaće se sa veterinarom o tome kakvu hranu i koju količinu hrane treba da daje svom kućnom ljubimcu.

Takođe, alergija je čest problem kod kućnih ljubimaca. Kućni ljubimci mogu biti alergični na hranu i zato je važno da znate kako lečiti alergije kod ljubimca.

Vežbanje kućnih ljubimaca

Kućnim ljubimcima je potrebna vežba. Ali na odgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca je da se upoznaju sa potrebama vežbanja svog ljubimca i obezbede ih u skladu s tim.

Obuka i disiplinovanje kućnih ljubimaca

Ponekad se neki vlasnici kućnih ljubimaca osećaju loše zbog toga što moraju disciplinovati svog ljubimca, misleći da su možda prestrogi. Sve dok fizički ne povredite ili naštetite svom ljubimcu udaranjem, gladovanjem i kažnjavanjem ljubimca zbog stvari koje ne može da kontroliše, tada ste na dobrom putu.

Pravi način obuke i disciplinovanja kućnog ljubimca je poštovanje njegovih ograničenja i pravila. Odgovorni ste za to da vaš ljubimac:

 • razume osnovne naredbe,
 • dobro je socijalizovan (drugi kućni ljubimci, ljudi, deca, buka …),
 • dobija obuku zasnovanu na nagrađivanju, a ne obuku zasnovanu na kažnjavanju,
 • ima mentalnu stimulaciju kroz trening.

Obučeni i disciplinovani kućni ljubimci su srećni. Ujedno, oni su sigurni, jer ćete na ovaj način moći da ih kontrolišete i držite podalje od opasnih situacija. Takođe, ovi kućni ljubimci su dobrodošli gde god da odu – od šetnje do izložbe i karnevala ljubimaca.

Volite i poštujte svog kućnog ljubimca

Dobar vlasnik voli svog kućnog ljubimca kao člana svoje porodice. Takođe je važno napomenuti da ta ljubav treba da bude bezuslovna. Vaš kućni ljubimac neće uvek biti savršen. Ponekad će se loše ponašati, ali dobar vlasnik kućnih ljubimaca neće ih voleti ništa manje, bez obzira da li se stvari odvijaju savršeno ili ne.

Svaki kućni ljubimac je drugačiji, a razumevanje je zbog toga presudno za to da budete divan vlasnik kućnog ljubimca. Zašto? Jer se poštovanje tako razvija.

Kada neko poštuje svog ljubimca, on ima potrebu da sazna više o tome kako se najbolje brinuti o njemu i odgovoriti na njegove potrebe. Poštovanje kućnog ljubimca takođe znači dati mu dovoljno vremena da se prilagodi životu sa vama.

Jednom kada vaš ljubimac shvati da je vaša uloga da ga negujete i volite, sigurno će uslediti srećan i zadovoljavajući odnos između kućnog ljubimca i vlasnika!

Načini da vaš pas bude siguran i zdrav

To su osnovna načela odgovornog vlasništva kućnih ljubimaca. Ali najbolji vlasnici idu iznad i izvan osnova. Tražite još nekoliko saveta o tome kako da svog kućnog ljubimca držite na sigurnom i da bude srećan i zdrav? Evo još nekoliko stvari koje treba da znate.

Ne napuštajte svog kućnog ljubimca

Kako biste se osećali ako se neko obaveže da će živeti s vama do kraja vašeg života, a zatim iznenada nekoliko nedelja, meseci ili godina kasnije odluči da vas napusti, jer se više ne uklapate u život te osobe. Boli, zar ne?

Veliki broj kućnih ljubimaca u aziilima su ostavili njihovi vlasnici. Ovo je scenario koji se trenutno dešava svuda u svetu. Dobri i odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca shvataju da je vlasništvo dugoročna obaveza.

Stvari poput preseljenja u novi dom, uzimanja drugog ljubimca ili problemi u ponašanju nikada nisu razlog da se odreknete svog kućnog ljubimca. Obavezali ste se da ćete im pomoći u dobrim i lošim vremenima, i šta god je potrebno, morate dati sve od sebe da to ispoštujete. Jednostavno rečeno, ne obavezujte se ni na šta što ne nameravate da učinite najbolje što možete.

Nikad ne udarajte kućnog ljubimca

Ako udarite kućnog ljubimca, veća je verovatnoća da će ih to uplašiti, pre nego što će ispraviti bilo kakvo loše ponašanje. Bez obzira koliko se loše ponašali, odgovoran vlasnik nikad neće udarati svog kućnog ljubimca.

Provedite više vremena sa kućnim ljubimcom

Bilo da se radi o šetnji, boravku u parku ili prirodi i sl. odgovorni vlasnici traže načine da kvalitetnije provedu vreme sa kućnim ljubimcem.

Ovo čak i ne mora da uključuje aktivnost. Ovo bi moglo biti samo druženje sa ljubimcem kod kuće, sedenje na podu i maženje ili ležanje s vama dok gledate televiziju.

Dajte svom kućnom ljubimcu sopstveni prostor

Koliko god ljubimci vole kvalitetno vreme sa svojim vlasnicima, ponekad žele da budu sami. Jednako je važno obezbediti svom ljubimcu sopstveni prostor gde će moći da pobegnu, uživaju u tišini i osećaju se sigurno.

Ovo može biti krevet koji je ušuškan i izolovan od gužve u vašem domu. To može biti sanduk, kućica ili kavez. Samo se pobrinite da je taj prostor tih, udoban i da se vaš ljubimac tamo oseća sigurno.

Zaštitite svog kućnog ljubimca kako se ne bi izgubio

Danas vlasnici pasa imaju puno načina da zaštite svoje ljubimce da se ne izgube.

 Društvena odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca znači da:

 • je vaš kućni ljubimac mikročipovan,
 • se drži na povodcu i pod kontrolom na javnim mestima,
 • ne ostavlja izmet koji niste pokupili,
 • nije agresivan prema drugim kućnim ljubimcima.

Neizbežno je da se vaš ljubimac u jednom trenutku svog života izgubi, što je posebno tačno za mačke i pse. Da biste zaštitili svog ljubimca kao odgovoran vlasnik neka ljubimac nosi identifikacionu ogrlicu s vašim imenom i kontakt podacima.

Zaštitite svog ljubimca od opasnosti

Zdrav razum je važan kako biste bili odgovoran vlasnik kućnih ljubimaca i u potpunosti zaštitili svog ljubimca od opasnosti. Na šta mislimo? Ako znate da previše određene hrane može prouzrokovati zdravstvene probleme, nemojte da dajete ljubimcu tu hranu.

Takođe vodite računa da vaš ljubimac ne pojede nešto toksično ili učiniti nešto što bi mu moglo štetiti. Vodite računa da kućni ljubimac ne dolazi u rizične situacije.

Planirajte unapred

I na kraju, odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca uvek treba da gledaju u budućnost i unapred planiraju život sa kućnim ljubimcem. Ako vaša karijera možda uključuje preseljenje u budućnosti, treba da imate plan kako da povedete svog ljubimca sa sobom. Ako biste mogli da zasnujete porodicu, spremite se i vi i vaš ljubimac za tu životnu fazu.

Vaš kućni ljubimac će biti deo vašeg života dugi niz godina i zato je važno da u svojim kratkoročnim i dugoročnim planovima imate mesta za njega. Biti najbolji i odgovoran vlasnik kućnog ljubimca zahteva posvećenost, naporan rad i puno ljubavi.

Kućni ljubimac je ogromna odgovornost. Potrebna je posebna osoba koja ima hrabrost i snagu kako bi ispoštovala pakt koji svaki vlasnik kućnog ljubimca ima sa svojim ljubimcem – prijateljstvo za ceo život.

Kućni ljubimac nije nešto što treba odbaciti samo zato što vam je žvakao cipelu ili više nije sladak i umiljat. Zato, činite pravu stvar čitajući kako možete biti odgovoran vlasnik kućnog ljubimca.

Biti vlasnik kućnih ljubimaca je privilegija i treba da se ponosite time što ste. Nosite ga kao počasnu značku i širite glas o tome kako biti odgovoran vlasnik kućnih ljubimaca!

/PR/

Check Also

U Covid bolnici preminuli pacijenti iz Leskovca i Vlasotinca

U poslednja 24 časa u leskovačkoj Covid bolnici potvrđena su dva smrtna ishoda od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *