hotel bell

Srpska ”Mata Hari”-Vera Pešić, rođena je u Sijarinskoj Banji: Počinje snimanje filma o ovoj čuvenoj špijunki

Vest da je pala prva klapa filma i serija o špijunki Veri Pešić, prosto nameće potrebu da se prisetimo srpske ”Mate Hari”, koja je rođena u Sijarinskoj Banji, a mladost provela u Leskovcu.

Vera Pešić, rođena je 1919. godine u Sijarinskoj Banji, a odrasla je i školu završila u Leskovcu, gde se udala za policijskog pisara. Bila je čuvena po lepoti, pa je nosila nadimak ”Leskovačka lepotica”.

U Beogradu se obrela posle razvoda. Posle uspešno završenog kursa za obaveštajce, primljena je u službu. Njen zadatak je bio da uđe u špijunsku mrežu britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe, koje su plele svoje mreže po Beogradu.

Vera je plenila svojom lepotom, a svoje žrtve-špijunske mete, upoznavala je na najprestižnijim prestoničkim žurkama, govoreći im da radi u Generalštabu. Tako se srela i sa nemačkim obaveštajnim oficirom, a on je uvlači u dvostruku šijunažu.

Kad je rat već bio izvestan, uhapšena je i proterana u Lebane, kako bi tamo ležala u zatvoru, ali Vera uspeva to da izbegne i vraća se u Sijarinsku Banju.

Po povratku u Beograd, bila je zadužena za leskovački i niški okrug, jer ih je dobro ponavala. Sastajala se sa četničkim i partizanskim prvacima, a prilikom prikupljanja obaveštajnih podataka u Gornjoj Jablanici 1943. godine, biva uhvaćena. Zahvaljujući svojim vezama, uspeva da izbegne streljački vod, a svoju lepotu i veštinu zavođenja, iskoristila je da se približi četničkom komandantu Radoslavu Đuriću.

Posle ugušenog puča, koji su nezadovoljni četnici iz njegovog odreda pokušali da izvedu, dolaze četničke vođe iz Glavnog štaba i hapse majora Đurića. Vera je, sa majkom, pokušala da pobegne, ali su uhvaćene i streljane u maju 1944. godine.

Vera Pešić imala je 25 godina i poslednja želja joj je bila da joj metkovi ne nagrde lice.

Uloga srpske Mate Hari poverena je Jovani Stojiljković, a partneri će joj biti Petar Zekavica i Viktor Savić. Prva klapa filma i serije, pala je krajem marta.

Izvor i fotografije: Wikipedia

Check Also

U nedelju u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Leskovac preventivni ultrazvučni pregledi dojke i PSA test koji otrkiva tumor prostate bez zakazivanja

Uprava Doma zdravlja Leskovac najavila je za vikend nastavak višegodišnje akcije Ministarstva zdravlja sa preventivnim …

Оставите одговор