Srbija poslala 4 helikoptera da pomognu u gašenju požara u Kumanovskoj regiji u Severnoj Makedoniji

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova sa 16 članova Helikopterske jedinice i pripadnicima Sektora za vanredne situacije došlo je u Kumanovsku regiju u Severnoj Makedoniji kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i sela u ovoj regiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u Severnu Makedoniju došao zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem i flotom koja će biti angažovana u gašenju požara, istakao je da se danas, svega nekoliko dana nakon samita u Skoplјu, gde su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije izrazili potrebu svih naroda na Balkanu da budu bliži jedni drugima i da se kroz sve forme saradnje stvori otvoreni Balkan, pokazuje koliko je to važno i potrebno. 

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim izdao naređenje Ministarstvu unutrašnjih poslova da učinimo sve što je u našoj moći da našim prijatelјima u Severnoj Makedoniji pomognemo i da bez obzira što i kod nas bukte požari odvojimo značajne snage i tehničke kapacitet kako bismo pomogli stanovništvu u ovoj zemlјi da se sačuvaju lјudski životi, šumsko bogatstvo i prostor zahvaćen požarom“, rekao je ministar Vulin, koga je u Severnoj Makedoniji dočekao ministar policije Oliver Spasovski. 

Precizirao je da se od danas na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, tri vatrogasna, od čega dva „bel“- a  nosivosti tonu i 200 litara vode i H-145 nosivosti tonu, dok četvrti služi za izviđanje i navođenje.  
„Mi smo spremni da ukoliko uslovi to budu zahtevali i situacija se pogorša intervenišemo sa našim lјudima i tehnikom u bilo kom delu Severne Makedonije gde je naša pomoć potrebna“, rekao je ministar Vulin istakavši da Srbija na ovaj način sprečava i širenje požara na Republiku Srbiju. 

Kako je naglasio, mi smo jedno na ovom prostoru i moramo da budemo što bliže jedni drugima. 

Izrazivši solidarnost sa građanima Severne Makedonije, ministar Vulin je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Srbije istakao da je pomoć Srbije uvek tu, da će biti brza, sigurna i da Severna Makedonija na Srbiju uvek može da se osloni. 

„Nemate vi nikog bližeg, i  mi nemamo nikog bližeg i to se najbolјe vidi u ovakvim teškim trenucima. Nećete ostati sami. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biće tu i u ovako teškim trenucima. Otvoreni Balkan znači Balkan Balkancima“, poručio je ministar Vulin. 
 
Dodao je da kao što su naši preci mislili, znali i sanjali, Balkan treba da pripada  Balkancima i kada Balkanci zajedno rade, kada brinu o prostoru na kome žive, kada im niko sa strane ne dolazi i govori šta treba da rade onda su najuspešniji i najsigurniji. 

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Spasovski zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Vulinu i Vladi Srbije na  upućenoj pomoći istakavši da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu. 

„Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelјi iz Republike Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara“, rekao je Spasovski.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *