Srbi iz Istre predstavili svoje specijalitete na Rostiljijadi

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Delegacija Srba iz Istre, juče je na štandu Centra za ekonomiku domaćinstva, posetiocima Roštiljijade predstavio svoje specijalitete: pršutu, kačkavalj i čuvena vina. Srbi iz Pule, Umaga i Rovinja u uzvratnoj su poseti Leskovcu, koji se svojom gastronomijom, kulturom, tradicijom i potencijalima predstavio lane na  manifestaciji ”Dani srpske kulture u Istri”.

Umag je najzapadniji grad  u Republici Hrvatskoj i ima oko 14 hiljada stanovnika. Medju njima je puno Srba, a Cvetko Jovanović, predsednik veća srpske nacionalne manjine Srba u Umagu, rodjeni je Grdeličanin. Svoj zavičaj voli kaže isto koliko i Istru, pa je saradnja, koju su Leskovac i par gradova sa ovog poluostrva započeli prošle godine, nešto što ga je vrlo obradovalo

– Kada je delegacija Leskovca prošle godine bila na manifestaciji, mom ponosu nije bilo kraja.Sada ću svojim sugradjanima preneti najlepše utiske o Roštiljijadi i siguran sam da će neki od njih poželeti da dodju i probaju najbolji roštilj na svetu, uživaju u najvatrenijoj atmosferi i druže se sa najsrdačnijim i najgostoljubljivijim ljudima na svetu. Leskovčanima ćemo danas ponuditi da probaju dobro istarsko vino ”Malvaziju, čuvenu istarsku pršut i domaće istarske koštule, odnosno domaće kolače. Nadam se da će svi koji degustiraju uživati u autentičnim proizvodima sa Istre, naglasio je Cvetko Jovanović, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Umagu.

Jovanović je izrazio uverenje da će delegacija Leskovca biti gost i na 10. Jubilarnim ”Danima srpske kulture u Istri”, manifestaciji koju bi naredne godine trebalo da podrži i Vlada Srbije, u cilju pružanja podrške  očuvanju  nacionalnog i kulturnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj.

Check Also

Školarci od petka na mini raspustu

Prolećni raspust ove godine doneće učenicima punih deset dana odmora “u komadu”, što će biti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *