Home / DRUŠTVO / ŠPIC SEZONE Počinje vikend najvećih gužvi na graničnim prelazima i naplatnim rampama
hotel bell

ŠPIC SEZONE Počinje vikend najvećih gužvi na graničnim prelazima i naplatnim rampama

Prvi vikend u avgustu donosi novu smenu turista, pa se samim tim za predstojeći vikend očekuje pojačani priliv putnika na graničnim prelazima.

Očekuje se da će tokom popodneva i noći, koju mnogi biraju za putovanje kako bi izbegli vrućinu, doći do pojačane frekvencije saobraćaja zbog pristizanja većeg broja putnika koji godišnji odmor koriste u avgustu ili se sa odmora vraćaju.

Carinska služba Srbije, kao i tokom prethodnih vikenda u periodu letnje sezone, radi maksimalnim kapacitetom, otvorene su sve raspoložive saobraćane trake na prelazima i angažovan je dodatni broj službenika kako bi se putnici što manje zadržavali. Ima međutim situacija koje ne zavise od tempa kojim rade službenici naših pograničnih službi, već zavise od dinamike rada organa susednih administracija na šta se ne može uticati.

Prema informacijama sa terena na graničnom prelazu Batrovci je već počeo pojačani priliv putnika, pa se na ulazu čeka oko 2 sata, a na izlazu oko sat vremena, dok je u teretnom saobraćaju situacija redovna i zadržavanja nema. Na ulazu za putnička vozila trenutno radi 7 traka, a na izlazu 4. Prema rečima dežurnih službenika predstojeći vikend mogao bi označiti i špic sezone što se ulaza u zemlju tiče, nakon čega će se priliv putnika povećavati samo na izlazu.

Na graničnom prelazu Šid, takođe se očekuje povećani priliv putnika koji već polako počinje, jer u želji da smanje pritisak na granični prelaz Batrovci, hrvatska saobraćajna policija preusmerava deo vozila ka prelazu Šid. Trenutno zadržavanje za kamione na tom prelazu traje oko 30 minuta, dok automobili na ulazu u zemlju čekaju oko 2 sata. Dobra vest za one koji napuštaju Srbiju je da na izlazu nema zadržavanja ni za teretna ni za putnička vozila.

Svima koji planiraju putovanje tokom predstojećeg vikenda savetujemo da se prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima i po potrebi izaberu neki od manjih prelaza u blizini onih najfrekventnijih i najopterećenijih. Trenutno na našem najvećem prelazu na severu zemlje, prelazu Horgoš, zadržavanje na ulazu traje oko 1,5 vremena, dok na izlazu sa naše strane nema gužve i čeka se svega oko pola sata. Međutim, međuzona između Srbije i Mađarske je puna, tako da putnici koji se u njoj nađu čekaju oko sat vremena kako bi nastavili putovanje. Teretni saobraćaj teče bez zadržavanja.

Na prelazu Gradina ka Bugarskoj otvoreno je svih 12 saobraćajnih traka (po 6 u oba smera) i već sada su sve pune. Trenutno se čeka između sat i sat i po na prelazak granice. Ako je suditi po činjenici da je prošle godine preko ovog prelaza tokom prvog avgustovskog vikenda prošlo oko 150.000 putnika, a samo tokom prethodna dva dana više od 100.000, slična situacija se očekuje i tokom predstojećeg vikenda.

Ka Crnoj Gori, na graničnom prelazu Gostun, trenutno nema zadržavanja, ali se situacija zbog radova na ovom putnom pravcu i zatvaranja pojedinih deonica, menja iz časa u čas. Za vikend se očekuje pojačan saobraćaj, tako da se putnicima savetuje da ga ukoliko mogu izbegnu, ili da eventualno koriste manje opterećene granične prelaze: Špiljane ili Јabuku.

Granični prelaz Preševo na granici sa Makedonijom je kao najveći prelaz na putu ka Grčkoj trenutno opterećeniji na ulazu, nego na izlazu iz zemlje. Putnici koji se vraćaju sa letovanja čekaju oko sat vremena na ulazu, jer je međuzona između Makedonije i Srbije potpuno popunjena. Bolja situacija čeka one koji tek idu na more, jer je zadržavanje na izlazu prelaza Preševo svega oko 30 minuta.

Check Also

Koliko je Leskovac prihodovao od Roštiljijade?

Ovogodišnji prihod sa turističko privredne manifestacije Roštiljijada iznosi 6 miliona 530 hiljada 304 dinara. Ovo …

Оставите одговор