Home / DOGAĐAJI / SNS:Ustav se menja samo u delu pravosuđa i zato u nedelju treba zaokružiti “da“
hotel bell

SNS:Ustav se menja samo u delu pravosuđa i zato u nedelju treba zaokružiti “da“

Referendum, na kome će svi građani Srbije sa pravom glasa, moći da odlučuju o promeni Ustava, će biti održan u nedelju, 16. januara, na redovnim biračkim mestima u Leskovcu

Neodgovorni pojedinci izmišljali su i širili dezinformacije o temi i ciljevima predstojećeg referenduma, a Savet za pravna pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Leskovcu, poručuje da se promene Ustava odnose samo na pravosuđe i ni na šta više.

– Referendum će biti održan u nedelju, od 7 do 20 sati, na već postojećim biračkim mestima. Pozivam građane Srbije da izađu u što većem broju i glasaju za promenu Ustava, odnosno potvrđivanje akta o promeni Ustava u delu, i isključivo u delu pravosuđa. Nema nikakvih drugih promena, i sve drugačije informacije su zlonamerne. Detaljnije, one se tiču izbora sudija i tužilaca. Tekst sa informacijama o temi predstojećeg referenduma je otišao na adrese svih punoletnih građana Srbije, a u digitalnom obliku, dostupan je na sajtu Vlade i grada Leskovca, rekao je predsednik Saveta, Predrag Momčilović.

Sve je potpuno transparentno, ističe on, pozivajući pojedince i grupe, koje agituju protiv promena Ustava, da obrazlože zašto na listiću treba zaokružiti “ne“.

Sekretar Saveta, Jelena Miljković, podsetila je da se promene odnose samo na članove od 142 do 165 Ustava Srbije, usvojenog 2006. godine:

– Ove promene su bile neophodne, jer se morala obezbediti veća samostalnost sudstva i tužilaštva. Ovim izmenama se potvrđuje stalnost sudijske funkcije, odnosno utvrđuje da sudije budu birane samo jednom, te da funkciju obavljaju do kraja radnog veka, a Ustavom je predviđeno i pod kojim okolnostima mogu biti razrešene. Druga važna promena tiče se samostalnosti i nezavisnosti sudija, koji odluke treba da donose po svom slobodnom uverenju, a iste mogu preispitivati samo nadležne više instance i Ustavni sud.

Dragoljub Đorđević, član Saveta, takođe je pozvao građane da glasaju za promene Ustava, dodajući kako, tek nakon usvajanja sledi primena usvojenih izmena:

– Treba doneti najpre Ustavni zakon, a potom i niz akata iz oblasti pravosudne organizacije. Sam referendum, obezbediće postavljanje zdravog temelja za preciziranje ustavnih odredbi. Promene najvišeg pravnog akta, tiču se i Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, odnosno dva stuba pravosudne organizacije Srbije, pa je vrlo važno na koji se način predlažu i biraju sudije i tužioci, ko može da čini ova tela i kakve su njihove ingerencije i nadležnosti.

Check Also

Korona presek: U poslednja 24 sata još 76 osoba pozitivno na koronu

Prema poslednjim podacima ZZJZ Leskovac od 538 testiranih u poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu, …

One comment

  1. Da obrazložim zašto sam protiv promene ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Ti koji bi sutradan trebali da biraju nove sudije i tužioce su upravo ove sudije i tužioci koji su sada na funkciji. Ovi ovakvi koji sada sude, koji su nesposobni, korumpirani koji ne rade svoj posao jer nam država grca u kriminalu, kriminalci, ubice, silovatelji, razbojnici i svi oni koji su opljačkali državu se ili slobodno šetaju ili dobijaju smešne kazne, dok jadni i bedni čovek, bez zaleđine političara, para ili nekog tajkuna zato što vozi krš sa ćelavim gumama ili zato što nema para da plati struju, vodu, hranu, zato što je prešao ulicu van pešačkog prelaza robija kao najveći kriminalac. Da li tužioc koji se krije od javnosti fasciklom dok svakog sata ispliva po neka afera u ovoj našoj držwvi ima makar moralno pravo da bira nekog ko će biti tužioc, da sudi o kvalitetu nečijeg rada a pritom ne radi svoj posao. Da bio bih za promenu ustava kada bi ona podrazumevala da sve sadašnje sudije i tužioce razrešimo dužnosti i izaberemo časne, stručne i poštene ljude. Pošto to nije slučaj moj odgovor je NE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *