hotel bell

Sinoć u Medveđi održano veče usmene tradicije: Gusle, kolo, tradicionalne nošnje i jela

U prepunoj sali Kulturnog centra u Medveđi, guslalo se, pevalo, igralo, zdravilo, ali i uživalo u zanimljivim izložbama

Manifestaciju su otvorili direktori organizacija koje su priredile ”Veče usmene tradicije”, Turističke organizacije Mijajlo Minić i Kulturnog centra, Nebojša Jakšić, predstavivši najpre izložbu tradicionalnih odevnih i upotrebnih predmeta.

U prvom delu programa prikazan fragment iz etno-dokumentarnog filma ”Zdrav si”, realizovanog u okviru projekta ”Dižem ovu čašu-zdravice Gornje Jablanice”, a zatim je na scenu izašao Radosav Doderović, nazdravivši svim prisutnima uz tradicionalno ispijanje iz velike čaše, tzv. rukače.

Posebnu zdravicu govorila je , kroz stihove o Mrkonjskom visu, Dragica Marković, a potom demonstrirala kako se nekada vezlo i plelo.

KUD ”Razigrano kolo” predstavilo se sa tri ansambla, a na repertoaru su bile tradiconalne igre iz južne i istočne Srbije i Šumadije.

Gosti večeri bili su članovi Crkvenog pevačkog društva ”Branko” iz Leskovca, koji su izveli splet pesama sa Kosova i Metohije.

Program je nastavljen maestralnim nastupom na svirali Miljana Tokovića , a završen pevanjem iz vika, Miljana Tokovića, Veljka Perovanovića i Dušana Minića.

Za kompletan utisak pobrinuli su se organizatori, koji su priredili izložbu tradicionalnih jela, odnosno mladi fotografi iz Medveđe, izborom najboljih radova.

Manifestacija ”Veče usmene tradicije” već je tradicionalna i na najbolji način prezentuje živu praksu nematerijalnog kulturnog nasleđa Gornje Jablanice.

Check Also

Postavljanje ograde oko Caričinog grada je prvo ozbiljno ulaganje države u ovaj lokalitet

Ograđivanje Ivstiniane Prime jedan je od načina da se ovo neprocenjivo važno arheološko nalazište zaštiti …

Оставите одговор