Početna / GRADOVI / Leskovac / Sastanak Udruženja za komunalne delatnosti o problemima u ovoj oblasti

Sastanak Udruženja za komunalne delatnosti o problemima u ovoj oblasti

Aktuelno stanje u komunalnoj delatnosti na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga i načini rešavanja problema, osnovne su teme sastanka koje su predstavnici Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, održali danas sa preduzećima iz ove oblasti.

Problemi preduzeća  koja se bave komunalnim delatnostima, uz manje specifičnosti, identični su u celoj Srbiji. Prekobrojna administracija  i nedostajući “terenci“ jedan je od najznačajnijih, smatra direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug, Goran Jović:

–  Razgovaraćemo i o novom Zakonu o komunalnoj delatnosti, koji je stupio na snagu pre osam meseci, a on propisuje i da se , u rešavanje problema resornih preduzeća, moraju uključiti lokalne samouprave. Ova oblast je od nemerljive važnosti za svakog građanina,  o šta se gradovi i opštine ne smeju oglušiti, već zajedno sa preduzećima, tražiti načine da ih “izvuku“ iz krize.

Da je komunalnim preduzećima podrška neophodna, slaže se i Dalibor Joknić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, koji ističe da je ova institucijam organizovala i održala slične sastanke u svim okruzima u Srbiji.

– Ovaj u Leskovcu je poslednji u seriji, a na svim smo preduzećima poručivali da im stojimo na raspolaganju i da PKS jeste tu da im pomogne u rešavanju problema. Najaktuelniji problem je nedostatak radne snage, ali je to ono što se ne prepoznaje kao njihova muka. Ističe se pomanjkanje mehanizacije i , kao drugo, nedostatak sredstava za njihovu nabavku, ali o kadrovima niko ne govori. Migracije na zapad, odvode nam veliki broj kvalifikovanih radnika u zemlje Evropske unije. Tradicionalno mladi radnici, uče od starijih, a danas se suočavamo sa dvostrukom krizom. Stari odlaze u penziju, a mladi nisu zainteresovani da rade u komunalnoj oblasti.

Oni, kaže Joknić, takve poslove doživljavaju kao nešto prljavo i teško, bez obzira na zaradu, koja  je u pojedinim preduzećima, pogotovo na severu zemlje, više nego pristojna. On dodaje da uskoro ne samo da nećemo imati kvalifikovanu radnu snagu, već je neće biti uopšte. Uzimajući za primer delatnost javnog prevoza, ističe kako je za posao vozača, neophodno ispuniti opšte, ali i posebne kriterijume, poput navršenih godina života i vozačkog staža. Zakon je neumoljiv, a aktuelna situacija na tržištu rada prilično sumorna, pa će opstanak , za mnoga komunalna preduzeća, nažalost, biti nemoguća misija.

Pogledaj takodje

Meka ružica krasi bašte na jugu Srbije, a ima i lekovita svojstva

Alcea rosea, kineska ruža, havajska ruža, na jugu Srbije odomaćena kao ‘’meka ružica’’, cvet je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *