Home / DRUŠTVO / Šansa za roditeljstvo i porodicu: 20 porodica iz Leskovca čeka priliku za usvojenje deteta
hotel bell

Šansa za roditeljstvo i porodicu: 20 porodica iz Leskovca čeka priliku za usvojenje deteta

Usvojenje deteta je pleminiti čin i kao takav zašlužuje pažnju i podršku društva. Na ovaj korak se uglavnom odlučuju porodice koje posle bezbroj pokušaja veštačkom oplodnjom, ne uspevaju da sebe ostvare kao roditelji.

Usvojenje je za određeni broj dece jedini način da steknu porodicu, a za jedan broj ljudi isključivi način da se ostvare kao roditelji, a na teritoriji našeg grada u toku prethodne i do maja meseca ove godine usvojeno je 5-oro dece.

Predrag Momčilović direktor Centra za socijalni rad Leskovac, za portal Dnevnik Juga ističe da 20 -ak parova sa teritorije grada Leskovca čeka na svoju šansu.

„Na teritoriji našeg grada u prethodnom periodu imali smo 5 usvojenja, tri prošle godine, i od početak ove još 2, a na našoj evidenciji aktivnih usvojiteljskih porodica imamo 20 parova koji još uvek čekaju da dobiju svoju priliku za roditeljstvo. U ličnom registru usvojitelja na teritoriji Srbije ima oko 700 parova, dok je taj broj za Lični registar dece 150. Od ovog broja dece jednu trećinu čine deca sa određenim stepenom invaliditeta, koji ako prođe godinu dana a ne javi se niko od državljanja Srbije idu u procesu Međudržavnog usvojenja – ističe Momčilović.

Opštu podobnost potencijalnih usvojitelja po njihovom zahtevu utvrđuje centar za socijalni rad – organ starateljstva prema mestu prebivališta podnosioca zahteva. Sadržaj postupka je strogo utvrđen odredbama Porodičnog zakona i podobnost se dokazuje javnim ispravama, kao i procenama stručnjaka organa starateljstva i to psihologa, pedagoga, socijalnog radnika, pravnika i posebnom procenom lekara.

Prema aktuelnom Porodičnom zakonu, dete koje je državljanin Republike Srbije – mogu da usvoje građani naše države, ali i strani državljani, pod uslovom da za to dete nisu mogli da se pronađu usvojitelji među domaćim državljanima: da je godinu dana u Jedinstvenom ličnom registru, ili da je njegov nadležni organ starateljstva i pre roka utvrdio da je u najboljem interesu deteta da ga usvoje inostrani usvojitelji, a u proceduri dokazao da za takvo dete nisu mogli da se pronađu domaći usvojitelji.

Check Also

Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije, kako bi izbegli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.