Home / DRUŠTVO / Ružić: Neće biti zatvaranja škola, ali je spajanje razreda ponegde neminovnost
hotel bell

Ružić: Neće biti zatvaranja škola, ali je spajanje razreda ponegde neminovnost

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić je novinske napise, u kojima se tvrdi da će jedan deo seoskih škola biti zatvoren, nazvao besmislicama.

On je istakao da Ministarstvo ne zatvara škole, niti čini išta na štetu učenika. Spajanje učenika različitih razreda nije gašenje škole, niti je novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Ovakav vid nastave primenjuje se godinama unazad u pojedinim manjim mestima, u školama sa malim brojem đaka od prvog do četvrtog razreda. Takve škole su i danas realnost i potreba, rekao je Ružić.

Dodaje da je na predlog direktora, poslednjim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja data mogućnost, a ne obaveza, školamda zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, spoje učenike od petog do osmog razreda.

Tendencija Ministarstva nije da škole ugasi, već da se omogući model koji će za decu biti podsticajan, i omogućiti im socijalizaciju i timski rad, kao veoma važne segmente obrazovanja i kvalitetnog razvoja učenika.

Prema rečima ministra Ružića, danas u Srbiji postoje mesta u kojima školu pohađa samo šest učenika od prvog do osmog razreda, a prema najnovijoj evidenciji 69 škola ima manje od 50 đaka.

Prošle godine, zaključio je ministar, nijedna matična škola nije zatvorena. Dešavalo se da privremeno prestane sa radom neko izdvojeno odeljenje, jer nema đaka, a bilo je slučajeva da su ponovo otvarane kada su stasale nove generacije.

Check Also

Vasilije, Jakov i Petar prve trojke u ovoj godini u Leskovcu

Vasilije, Jakov i Petar, uveselili su jučerašnji dan upošljenicima odeljenja Ginekologije, Opšte bolnice Leskovac. A …

Оставите одговор