Home / DRUŠTVO / ROJ PČELA PAO SA LIPE, PREPLAŠIO LESKOVČANE, ali i dokazao da je grad zagađen manje nego što mislimo
hotel bell

ROJ PČELA PAO SA LIPE, PREPLAŠIO LESKOVČANE, ali i dokazao da je grad zagađen manje nego što mislimo

Pošto je satima kružio iznad centra grada, roj pčela se ugnezdio na lipi, ali je matica izgubila snagu i pala, povlačeći ceo roj za sobom. Pčelar Branislav, koji je slučajno tuda prolazio, sakupio roj i odneo na sigurno.

Pravu histeriju danas popodne izazvao je roj pčela, kada je, sa lipe, preko puta Katastra, pao na trotoar. Pčele su se, uznemirene i uplašene razletele, a prestravljeni Leskovčani, počeli da beže glavom bez obzira.

Vraćajući se sa posla, tuda je prolazio Branislav, pčelar sa dugogodišnjim iskustvom i odmah shvatio šta se dogodilo:

– Matica se sigurno umorila i počela da pada, a roj je, naravno krenuo za njom. Tako je završio na trotoaru. Zaustavio sam se, potražio iz obližnje prodavnice kutiju i pokušao da ih prikupim. U međuvremenu sam pozvao rođaka da mi donese praznu košnicu. Matica je unutra, a ostale pčele ulaze za njom.

Hrabriji Leskovčani, koji su sve vreme pratili akciju spasavanja, sa oduševljenjem prepričavaju kako je Branislav rukama uhvatio maticu  i ubacio je u kutiju, inače od posla ne bi bilo ništa.

Exif_JPEG_420

– Vidite da sam samo u majici i da me ne ujedaju. Oprezan sam, ali se naravno ne plašim, a ne bi trebalo ni drugi. Pčele reaguju na nagle pokrete, na mahanje rukama. Kad ste mirni, one vas neće dirati. Još nešto. One razlikuju ekstremne mirise, poput parfema i znoja, a verujte mi, umeju da prepoznaju i strah.

Dok strpljivo radi, Branislav priča da je slična situacija viđena pre par dana pored Lepe Brene, ali i da se ne radi o istom roju. Taj je već zbrinut i na sigurnom je.

– Pčelarstvom se bavim godinama, a moje košnice su u okolini Surdulice, gde je priroda čista. Moram ipak da primetim, da je pojava rojeva pčela u centru Leskovca dobar znak, odnosno potvrda da naš grad nije zagađen koliko mislimo.

Exif_JPEG_420

Vlasnica obližnjeg kafića, nadovezuje se na priču i objašnjava kako je, dok je u rano popodne stajala na prozoru svog stana, na trećem spratu zgrade pored lipe, čula uznemirujuću buku, sličnu nedefinisanom hučanju. U poslednjem momentu je shvatila da se ogromni roj pčela kreće ka njoj i zatvorila prozor. Kasnije je čula za ceo slučaj i ubeđena je da se radi o istom roju.

Check Also

Podeljen najnoviji Informator

Centralni naslov poslednjeg broja stranačkog glasila SNS-a jeste najava povećanja plata i penzija od 1. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *