REČ STRUČNJAKA Hladno vreme u martu može da nanese štetu pčelinjacima

Zakasnela zima u martu, osim biljaka, može naneti značajne štete i pčelinjacima. Ova vrlo važna grana stočarstva, poslednjih godina u Srbiji, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nije dala željene prinose, ali se pčelari nadaju da bi ove, situacija mogla biti znatno drugačija.

Ovo je period kada pčele prave prve ovogodišnje kontakte sa prirodom, u potrazi za nektarom, kao neophodnim elementom za razvoj pčelinje zajednice i polenom, proteinskom hranom koja podiže nivo imuniteta i utiče na zaleganje novih jaja.

– U očekivanju lepših, sunčanijih dana, pčelari treba da se pripreme za dugu sezonu rada u pčelinjacima, ali oni koji se već dugo bave ovim isplativim hobijem, vrlo su edukovani i znaju šta im je činiti. Ipak, podsećam, potrebno je malo proširiti leglo i dodati hranu u blizini pčelinjeg legla. To su, uz utopljavanje novinskom hartijom ili providnim najlonom, neke od najosnosvnijih operacija u ovom delu godine. Potrebno je održavati  konstantnu mikro-klimu, neophodnu za normalan rast i razvoj pčelinje zajednice, preporučuje Nenad Stefanović, savetodavac Poljoprivredne stručne službe i predsednik Udruženja pčelara ”Leskovac”.

On napominje da ovog proleća nije bilo mnogo jakih zakasnelih mrazeva, koji su proteklih godina doveli do izmrzavanja bagrema, glavne biljke za ispašu pčela, pa su prinosi u znatnoj meri podbacili.Prema podacima kojima pčelarska udruženja raspolažu, mrazevi su oštetili jako osetljivo bagremovo drveće pored Veternice, Jablanice i Morave, na kome je došlo do osipanja cvetova. Stefanović je izrazio nadu da je bagrenje na ostatku teritorije očuvano, jer je to jedan od preduslova za mednu i berićetnu godinu.

Sa oko 26.ooo košnica, Jablanički okrug spada u regione sa velikim brojem pčelinjih društava.

S.Ć.

Check Also

OŠ “Josif Kostić” obeležila 170 godina postojanja i rada

Osnovna škola “Josif Kostić”, svečano je obeležila značajan jubilej – 170 godina postojanja i rada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *