hotel bell

Prvi roman poznatog genetičara dr Miodraga Stojkovića

Dr Miodrag Stojković, poznati genetičar, u izdanju “Vukotić media” objavio prvi roman pod naslovom “Crničani”.

Svetski poznati genetičar prof. dr Miodrag Stojković napisao je – roman. Sadržaj nije, kao što bi mnogi očekivali, ono čime se on godinama uspešno bavi – veštačka oplodnja i rađanje dece. Nije ni kloniranje, za šta je on prvi na svetu dobio “dozvolu”.

Ovo je uzbudljiva, dramatična, fascinantna i nepoznata priča o kolonizaciji Srba iz južne Srbije na jug Makedonije, početkom prošlog veka, u čijem vrtlogu se našla i Stojkovićeva porodica. Zato je ovo jedna vrsta autobiografskog romana, sa istorijskom podlogom, vrlo vešto ispletena. Opisan je ceo jedan vek rađanja, umiranja, ljubavi, ratovanja, trgovine…

Doktor Stojković je majstorski isprepleo ljubavne i porodične priče glavnih junaka, autentičnih ličnosti, zamke i marifetluke u kojima su se oni našli, sadeći i prodajući biljku duvana, od koje su isključivo živeli. Autor je uspeo da istraži i opiše odnose koji su vladali tridesetih godina između Kraljevine Jugoslavije i Hitlerove Nemačke, prikazujući dovitljivost jevrejskih trgovaca, korumpiranost državnih činovnika na obe strane, spremnih na najsvirepije podvale i prevare seljaka iz Beličana (spaljenih, pa preimenovanih u Crničani) i špijunskokriminalne operacije.Zato roman u pojedinim delovima odiše elementima najuzbudljivijih trilera.

Vrlo verno je dočaran život srpskog seljaka i njegovo snalaženje u teškim vremenima, bogatstvo vratolomnih sudbina, navika, dolazaka, odlazaka… Sve je to iskreno i toplo, puno kolorita i duše, zvuka i melodije. Prava simfonija životu.

Ova knjiga je višeslojna, zrela, mudra, autentična priča, iako je prvo “književno dete” našeg slavnog naučnika.

Držeći se devize: “Ko hoće da zna gde ide, najpre mora da sazna odakle dolazi”, doktor Stojković sigurno hoda i ka – slavi pisca.

Check Also

Dan državnosti obeležen izložbom “Odlikovanja i ordenje” u leskovačkom Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju grada Leskovca, danas je povodom Dana državnosti Republike Srbije otvorena izložba “Sretenje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *