Početna / DRUŠTVO / Protest učenika i roditelja Osnovne škole „Josif Kostić“

Protest učenika i roditelja Osnovne škole „Josif Kostić“

Već 22 meseca djaci Onovne škole “Josif Kostić“, prinudno su podstanari, jer se rekonstrukcija zgrade u kojoj je smeštena najstarija obrazovna ustanova u Leskovcu, pretvorila izgleda u “nemoguću misiju“.

To tvrde roditelji i članovi Saveta, koji su se danas, u školskom dvorištu, okupili, da bi protestom izrazili nezadovoljstvo zbog ovakve situacije.

Puno školsko dvorište, graja dece i žamor roditelja. Sve na prvi pogled izgleda kao uobičajeni početak još jednog nastavnog dana. Ono što se ne uklapa u redovnu sliku je to što deca, umesto rančeva, blokova i opreme za fizičko vaspitanje, u rukama drže balone i transparente.

 Pokušavajući da nadjača skandiranje “Hoćemo školu“,  predsednica Saveta roditelja, Nataša Kocić, kaže da je trenutno stanje neodrživo, jer u školama, u koje su prinudno izmešteni, učenici nemaju adekvatne uslove za rad, časovi su im skraćeni, za nastavu fizičkog nema mogućnosti, obrazovni proces se odvija u tri smene.

Pred početak rekonstrukcije, ništa nije ukazivalo na to da će ovaj projekat postati savremeni “Skadar na Bojani“:

–          Vest o ulaganju u školu vrlo nas je obradovala, a plan da se deca, za sto dana, koliko će radovi trajati, izmeste u druge škole, prihvatili smo bez  negodovanja. Obećani rok je prošao, a potom je nastao period utvrdjivanja i pomeranja datuma završetka. Sve do juna ove godine, informacije smo dobijali od direktora, od tada nema nikakvih vesti, što nas je dodatno revoltiralo. Strpljenja više nema, jer ni obećanje nadležnih iz Odeljenja za društvene delatnosti, da će tender za nastavak radova biti raspisan, nije ispunjeno. Sada je peti dan septembra, a ništa se ne dešava.

Roditelji učenika upisanih u školu “Josif Kostić“, protestom žele da sa problemom upoznaju više instance:

–          Sa ovom situacijom moraju da budu upoznati i republički organi, pre svega Ministarstvo prosvete, jer smatramo da ovoliko prolongiranje rokova, nije u redu i mora da bude objašnjeno, i ako treba sankcionisano. Od novembra 2017. godine,  1.ooo učenika i njihovih roditelja  toleriše zastoje i prekide u rekonstrukciji, bez jasne informacije kada će ona i konačno biti završena. Ovaj protest, po odluci Saveta roditelja, je naš način da pokažemo koliko smo nezadovoljni trenutnim stanjem , ističe Kocićeva.

Ona dodaje da se u zgradu bivšeg Centra za ekonomiku domaćinstva, jednu od tri lokacije na kojoj se odvija nastava, uskoro treba da useli novoosnovana Akademija strukovnih studija, pa je već počela da oprema dve prostorije, za koje je škola sada uskraćena.

Kocićeva kaže da nakon protesta očekuje reakciju Ministarstva, te da će se u rešavanje ozbiljnog problema, uključiti svi nadležni organi. Od toga zavise i odluke Saveta roditelja po pitanju novih protestnih okupljanja.

Na pitanja novinara koliko je roditelja ispisalo svoju decu iz ove škole i ima li najava da će njihov postupak slediti i drugi, predsednica Saveta, odgovara da takve podatke nije uspela da dobije u sekretarijatu škole, zbog nekih administrativno-tehničkih problema, ali da ima saznanja da je slučajeva prevodjenja dece u druge škole bilo i da takva namera postoji kod odredjenog broja roditelja.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U Jablaničkom okrugu 170 novozaraženih, među njima 29 penzionera, 7 studenata i 5 učenika

Zavod za javno zdravlje saopštio je najnovije podatke o broju novih slučajeva Korona virusa u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *