Početna / KULTURA / Promovisan roman „Kapija za drugi svet“ Zorana Davinića
hotel bell

Promovisan roman „Kapija za drugi svet“ Zorana Davinića

Nakon promocije u Beogradu, u galeriji Narodne bibliotke “Desanka Maksimović” promovisan je roman Kapija za drugi svet, poznatog vlasotinačkog književnog stvaraoca Zorana Davinića.

U prepunoj galeriji biblioteke o knjizi su govorili prof. dr Sunčica Denić, profesor književnosti na Učiteljskom fakltetu u Vranju i poznati književni kritičar Đorđe Janić.

Roman počinje istinitom pričom u prvom posleratnom letu, na Svetog Jovana, u Vlasotincu. U romanu je duhom i humorom prikazan svet male varoši posle Drugog svetskog rata. Glavni likovi su dva učenika Zorica i Budimir, Zorica ćerka emigranta, žandarma Ilije a Božidar sin crkvenjaka Nikole.

Govoreći o knjizi profesorka Sunčica Denić je rekla da roman predstavlja veoma značajan trenutak za Vlasotince i za širi književni prostor.

“I da Zoran Davinić do sada nije ništa uradio, da je samo ovo uradio apsolutno je mnogo za Vlasotince, mada mislim da je ono što je do sada uradio predstavalja jednu vrstu simbola ovoga kraja. U knjizi Kapija za drugi svet ideal za kojim se teži je prikazan u svakodnevnici vlasotinačke čaršije, svejedno ko je u fokusu događaja i priče . Iako je reč o malom mestu Vlasotincu, toponim je ovde simbol sveopšte nevolje vremena o kojem se govori, a čini se da to vreme nije ni nestalo već da samo menja formu i aktere. U knjizi nije tendencija da se predstavi politički stav ili ideološko opredeljenje junaka.Upečatljivo je ono što su pojedini sačuvali kao vrednost, poštujući vrline tradicije i vere.U romanu izbija majstorstvo dijaloga i velikog kazivanja sa malo reči. Prikazan je široki spektar junaka, veoma uspešno prikazan je karakter varoši… ”, rekla je između ostalog Sunčica Denić.

“Roman Kapija za drugi svet predstavlja jedan zanimljiv fenomen, koji možemo smatrati pokušajem da se savremenoj srpskoj prozi vrate tradicionalne funkcije, pre svega u oblasti morala ali i kolektivne svesti, a kroz dva sloja da da prinos obnovi srpskog kulturnog i duhovnog koda utemeljenih na predanjskom poimanju dobra i zla. Zoran Davinić, govoreći o građanskoj sredini, uglavnom iz dvadesetak godina posle 1945, iako treba istaći da se on u raznim segmentima igra vremenom zbivanja. Hroničarski i romaneskni sloj u ovom romanu je u neraskidivom jedinstvu tako da je teško pratiti gde se završava hronika a gde romaneskno i obrnuto, smatramo ga zanimljivim iskorakom u savremenoj srpskoj prozi. Zahvaljujići tome, Kapija za drugi svet je zanimljiva varijanta stvarnosne proze i kritičkog realizma. Treba ukazati i na Davinićevu sklonost humoru, koji je lak i lepršav”, kazao je Đorđe Janić, poznati književni kritičar.

„U romanu nema mržnje ni ostrašćenosti prema ljudima iz komunističke vlasti ali je tačno prikazana atmosfera u varoši u vremenu uspostavljanja nove vlasti. Dve sudbine, dva različita životna puta, autor lucidno poredi sa stradalnicima iz Biblije. Jedno stradanje na kraju biva nagrađeno uspehom, drugi lik je žrtva do kraja, krivicom je dodatno otežavao žig udaren od aktuelne vlasti da su retrogradni jer su deca neprijatelja“, dodao je Janić.

Zahvaljujući se prisutnima, autor romana “Kapija za drugi svet” Zoran Davinić je rekao da sve što je želeo da kaže napisano je upravo u romanu.

Književno veče upotpunila je vlasotinačka pesnikinja Svetlana Pešić, čitajući delove iz romana.

Sve prisutne pozdravio je direktor biblioteke Srba Takić, nadajući se još boljoj saradnji sa autorom pomenutog romana, preporučujući roman, jer se, kako je kazao, čita u jednom dahu.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

U Covid bolnici preminuli pacijenti iz Leskovca, Lebana i Bojnika

U leskovačkoj Covid bolnici potvrđena su još tri smrtna ishoda od posledica infekcije Korona virusom. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *