Početna / EKONOMIJA / Projekat umrežavanja gradova i opština Jablaničkog okruga iz Srbije i severnog dela Makedonije

Projekat umrežavanja gradova i opština Jablaničkog okruga iz Srbije i severnog dela Makedonije

U Skoplju se danas odrzava forum povodom umrežavanja odnosno stvaranja partnerstva između gradova – opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga iz Srbije i severoistočnog i Skopskog regiona iz Makedonije. Tim povodom prisutnima se obratio gradonačelnik Leskovca i predsednik skupštine osnivaća Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga dr Goran Cvetanović.

„Centar za razvoj Jablanickog i Pcinjskog okruga realizuje projekat „Partnerstvo i izgradnja kontinuiteta put do odrzivog razvoja“ i ovo je prvi put da se susreću opštine južne Srbije i severne Makedonije sa ciljem da se ostvari partnerstvo. Glavni razlog za to je učesće u programu prekogranične saradnje čije se ostvarenje očekuje a verujem da je to početak jedne uspešne saradnje izmedju dva regiona. Ove dve oblasti imaju puno sličnosti koje do sada nisu prepoznate pa je ovaj forum pravo mesto za upoznavanje, za razmenu iskustava ali i stvaranje partnerstva koja ce nadam se biti dugorocna”.

„Cilj ovog projekta je umrežavanje gradova i opština pre svega Jablaničkog okruga iz Srbije i severnog dela Makedonije. Zahvaljujem svim predstavnicima gradova i opština iz obe zemlje koji su se odazvali našem pozivu za današnji forum.Nakon predstavljanja programa i IPA program prekogranične saradnje svi gradovi i opštine predstaviće svoje potencijale za međusobnu saradnju, što će biti prvi korak ka umrežavanju. Rezultat prepoznatih mogućosti biće potpisivanje zajedničkog memoranduma o razumevanju i saradnji na kraju današnjeg dana,  koji ne stvara nikakve finansijske i druge obaveze niti je pravno obavezujući dokument već samo izražava spremnost za unapređenje saradnje u oblasti ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja.“ izjavila je direktorka centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Dragana Belenzada.

Na kraju ovog foruma bice potpisani memorandumi o saradnji između ova dva regiona. Ovaj Projekat ima za cilj da omogući saradnju i razmenu iskustava po pitanjima od zajedničkog interesa na polju ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja između JLS/ARRA iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i razvojnih institucija iz Makedonije. Takođe, projekat će putem obuka iz domena upravljanja i realizacije IPA projekata i kroz direktnu podršku omogućiti zaposlenima u JLS sticanje specifičnih znanja i veština za unapređenje njihovih kompeticija i efikasno usvajanje razvojnih sredstava EU.

Ina Dendić

Pogledaj takodje

SNAŽAN OTPOR LIDERU: Aleksinčani do bodova u Leskovcu u penal završnici

Lider na tabeli Druge lige Srbije uspeo je tek u penal završnici da stigne do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *